Dumetella carolinensis - (Linnaeus, 1766)
Gray Catbird
Other English Common Names: Grey Catbird, gray catbird
Taxonomic Status: Accepted
Related ITIS Name(s): Dumetella carolinensis (Linnaeus, 1766) (TSN 178625)
French Common Names: moqueur chat
Spanish Common Names: Maullador Gris
Unique Identifier: ELEMENT_GLOBAL.2.104829
Element Code: ABPBK01010
Informal Taxonomy: Animals, Vertebrates - Birds - Perching Birds
Image 7559

© Larry Master

 
Kingdom Phylum Class Order Family Genus
Animalia Craniata Aves Passeriformes Mimidae Dumetella
Genus Size: A - Monotypic genus
Check this box to expand all report sections:
Concept Reference
Help
Concept Reference: American Ornithologists' Union (AOU). 1998. Check-list of North American birds. Seventh edition. American Ornithologists' Union, Washington, D.C. [as modified by subsequent supplements and corrections published in The Auk]. Also available online: http://www.aou.org/.
Concept Reference Code: B98AOU01NAUS
Name Used in Concept Reference: Dumetella carolinensis
Taxonomic Comments: Phillips (1986) and some others used the generic name lucar for this species, but lucar is not nomenclaturally available (Banks and Browning 1995). Placed in the family Sturnidae by Sibley and Ahlquist (1984).
Conservation Status
Help

NatureServe Status

Global Status: G5
Global Status Last Reviewed: 07Apr2016
Global Status Last Changed: 03Dec1996
Ranking Methodology Used: Ranked by inspection
Rounded Global Status: G5 - Secure
Reasons: Large range, common, population generally stable overall.
Nation: United States
National Status: N5B,N5N (05Jan1997)
Nation: Canada
National Status: N5B,N5M (29Jan2018)

U.S. & Canada State/Province Status
Due to latency between updates made in state, provincial or other NatureServe Network databases and when they appear on NatureServe Explorer, for state or provincial information you may wish to contact the data steward in your jurisdiction to obtain the most current data. Please refer to our Distribution Data Sources to find contact information for your jurisdiction.
United States Alabama (S4N,S5B), Arizona (S1), Arkansas (S3B,S4N), Colorado (S4B), Connecticut (S5B), Delaware (S5B), District of Columbia (S4N,S5B), Florida (SNRB,SNRN), Georgia (S5), Idaho (S5B), Illinois (S5), Indiana (S5B), Iowa (S5B), Kansas (S4B), Kentucky (S4S5B), Louisiana (S2N,S4B), Maine (S4B), Maryland (S5B,S1N), Massachusetts (S5B,S2N), Michigan (S5), Minnesota (SNRB), Mississippi (S5B,S5N), Missouri (SNRB), Montana (S5B), Nebraska (S5), Nevada (SNA), New Hampshire (S5B), New Jersey (S4B,S4N), New Mexico (S3B,S4N), New York (S5B), North Carolina (S5B,S5N), North Dakota (SNRB), Ohio (S5), Oklahoma (S4B), Oregon (S4?B), Pennsylvania (S5B,S3N), Rhode Island (S5B), South Carolina (SNR), South Dakota (S5B), Tennessee (S4), Texas (S4B), Utah (S1?B), Vermont (S5B), Virginia (S5), Washington (S4B), West Virginia (S1N,S5B), Wisconsin (S5B), Wyoming (S4B,S4N)
Canada Alberta (S5B), British Columbia (S5B), Labrador (S1?B,SUM), Manitoba (S5B), New Brunswick (S4B,S4M), Newfoundland Island (SNA), Nova Scotia (S3B), Ontario (S4B), Prince Edward Island (S3B), Quebec (S5), Saskatchewan (S5B)

Other Statuses

IUCN Red List Category: LC - Least concern

NatureServe Global Conservation Status Factors

Range Extent: >2,500,000 square km (greater than 1,000,000 square miles)
Range Extent Comments: BREEDS: southern British Columbia across southern Canada to Nova Scotia, south to central New Mexico, Texas, central portions of Gulf states, and northern Florida; also in Bermuda. WINTERS: Atlantic coastal lowlands north to Long Island (and in very low numbers to southern New England), Gulf states to Panama, and West Indies.

Number of Occurrences: 81 to >300

Population Size: 10,000 to >1,000,000 individuals

Short-term Trend: Relatively Stable (<=10% change)
Short-term Trend Comments: Breeding Bird Survey data for 1966-1989 indicate a relatively stable population in the U.S. and Canada.

Other NatureServe Conservation Status Information

Distribution
Help
Global Range: (>2,500,000 square km (greater than 1,000,000 square miles)) BREEDS: southern British Columbia across southern Canada to Nova Scotia, south to central New Mexico, Texas, central portions of Gulf states, and northern Florida; also in Bermuda. WINTERS: Atlantic coastal lowlands north to Long Island (and in very low numbers to southern New England), Gulf states to Panama, and West Indies.

U.S. States and Canadian Provinces

Due to latency between updates made in state, provincial or other NatureServe Network databases and when they appear on NatureServe Explorer, for state or provincial information you may wish to contact the data steward in your jurisdiction to obtain the most current data. Please refer to our Distribution Data Sources to find contact information for your jurisdiction.
Color legend for Distribution Map
NOTE: The maps for birds represent the breeding status by state and province. In some jurisdictions, the subnational statuses for common species have not been assessed and the status is shown as not-assessed (SNR). In some jurisdictions, the subnational status refers to the status as a non-breeder; these errors will be corrected in future versions of these maps. A species is not shown in a jurisdiction if it is not known to breed in the jurisdiction or if it occurs only accidentally or casually in the jurisdiction. Thus, the species may occur in a jurisdiction as a seasonal non-breeding resident or as a migratory transient but this will not be indicated on these maps. See other maps on this web site that depict the Western Hemisphere ranges of these species at all seasons of the year.
Endemism: occurs (regularly, as a native taxon) in multiple nations

U.S. & Canada State/Province Distribution
United States AL, AR, AZ, CO, CT, DC, DE, FL, GA, IA, ID, IL, IN, KS, KY, LA, MA, MD, ME, MI, MN, MO, MS, MT, NC, ND, NE, NH, NJ, NM, NV, NY, OH, OK, OR, PA, RI, SC, SD, TN, TX, UT, VA, VT, WA, WI, WV, WY
Canada AB, BC, LB, MB, NB, NF, NS, ON, PE, QC, SK

Range Map
Note: Range depicted for New World only. The scale of the maps may cause narrow coastal ranges or ranges on small islands not to appear. Not all vagrant or small disjunct occurrences are depicted. For migratory birds, some individuals occur outside of the passage migrant range depicted. For information on how to obtain shapefiles of species ranges see our Species Mapping pages at www.natureserve.org/conservation-tools/data-maps-tools.

Range Map Compilers: NatureServe, 2002; WILDSPACETM 2002


U.S. Distribution by County Help
State County Name (FIPS Code)
AZ Apache (04001), Cochise (04003)
UT Rich (49033)*, Salt Lake (49035)*, Summit (49043)*, Uintah (49047)*, Utah (49049)*, Wasatch (49051)*
* Extirpated/possibly extirpated
U.S. Distribution by Watershed Help
Watershed Region Help Watershed Name (Watershed Code)
14 Lower Green-Diamond (14060001)+*, Ashley-Brush (14060002)+*, Strawberry (14060004)+*
15 Little Colorado headwaters (15020001)+, San Francisco (15040004)+, San Simon (15040006)+, Whitewater Draw (15080301)+
16 Upper Bear (16010101)+*, Lower Weber (16020102)+*, Utah Lake (16020201)+*, Provo (16020203)+*, Jordan (16020204)+*
+ Natural heritage record(s) exist for this watershed
* Extirpated/possibly extirpated
Ecology & Life History
Help
General Description: A 22-cm-long, dark gray bird with a sturdy, relatively straight bill, black cap, long black tail, and chestnut undertail coverts (NGS 1983).
Reproduction Comments: Clutch size is 2-6 (usually 4). Incubation, by female, lasts 12-15 days. Young are tended by both parents, leave nest at 10-15 days. Often two broods per year.
Ecology Comments: Sometimes in loose flocks in migration; scattered sedentary individuals in winter (Costa Rica, Stiles and Skutch 1989). Territorial in nonbreeding season in Mexico (Rappole and Warner 1980).
Non-Migrant: N
Locally Migrant: Y
Long Distance Migrant: Y
Mobility and Migration Comments: Long-distance migrant throughout most of interior U.S. and Canada; migrations of coastal populations may be more localized. Common migrant in Costa Rica occasionally early September but not common before mid-October through mid-November; remain through late April or early May (Stiles and Skutch 1989).
Palustrine Habitat(s): Riparian
Terrestrial Habitat(s): Old field, Shrubland/chaparral, Suburban/orchard, Woodland - Hardwood, Woodland - Mixed
Habitat Comments: Thickets, dense brushy and shrubby areas, undergrowth of forest edge, hedgerows, and gardens (AOU 1983), dense second growth.

Nests in dense thickets, briars, vine tangles, shrubs, low trees, typically 1-3 m above ground (Harrison 1979).

Adult Food Habits: Frugivore, Invertivore
Immature Food Habits: Frugivore, Invertivore
Food Comments: Eats insects and other invertebrates and small fruits (Terres 1980) and arillate seeds (Stiles and Skutch 1989). Picks insects from leaves and branches, sometimes from the ground.
Adult Phenology: Crepuscular, Diurnal
Immature Phenology: Crepuscular, Diurnal
Length: 22 centimeters
Weight: 37 grams
Economic Attributes Not yet assessed
Help
Management Summary Not yet assessed
Help
Population/Occurrence Delineation
Help
Group Name: Passerines

Use Class: Breeding
Subtype(s): Foraging Area, Nest Site, Nesting Colony
Minimum Criteria for an Occurrence: Evidence of historical breeding, or current and likely recurring breeding, at a given location, minimally a reliable observation of one or more breeding pairs in appropriate habitat. Be cautious about creating EOs for observations that may represent single breeding events outside the normal breeding distribution.

Mapping Guidance: Breeding occurrences include nesting areas as well as foraging areas.

For swallows and other species that have separate nesting and foraging areas, separations are based on nest sites or nesting areas, not to locations of foraging individuals. For example, nesting areas separated by a gap larger than the separation distance are different occurrences, regardless of the foraging locations of individuals from those nesting areas. This separation procedure is appropriate because nesting areas are the critical aspect of swallow breeding occurrences, tend to be relatively stable or at least somwhat predictable in general location, and so are the basis for effective conservation; foraging areas are much more flexible and not necessarily static.

Separation Distance for Unsuitable Habitat: 5 km
Separation Distance for Suitable Habitat: 5 km
Separation Justification: Significant dispersal and associated high potential for gene flow among populations of birds separated by tens of kilometers (e.g., Moore and Dolbeer 1989), and increasing evidence that individuals leave their usual home range to engage in extrapair copulations, as well as long foraging excursions of some species, make it difficult to circumscribe occurrences on the basis of meaningful population units without occurrences becoming too large. Hence, a moderate, standardized separation distance has been adopted for songbirds and flycatchers; it should yield occurrences that are not too spatially expansive while also accounting for the likelihood of gene flow among populations within a few kilometers of each other.

Be careful not to separate a population's nesting areas and foraging areas as different occurrences; include them in the same occurrence even if they are more than 5 km apart. Mean foraging radius (from nesting area) of Brown-headed Cowbird females was 4.0 kilometers in California, 1.2 kilometers in Illinois-Missouri (Thompson 1994). Yellow-headed Blackbirds, Brewer's Blackbirds, and probably Red-winged Blackbirds all forage up to 1.6 kilometers away from breeding colony (Willson 1966, Horn 1968). In one study, Brewer's Blackbirds were found as far as 10 kilometers from nesting area (Williams 1952), but this may be unusual.

For swallows and other parrerines with similar behavioral ecology, separation distance pertains to nest sites or nesting colonies, not to locations of foraging individuals. For example, nesting areas separated by a gap of more than 5 km are different occurrences, regardless of the foraging locations of individuals from those nesting areas. This separation procedure is appropriate because nesting areas are the critical aspect of swallow breeding occurrences, tend to be relatively stable or at least somwhat predictable in general location, and so are the basis for effective conservation; foraging areas are much more flexible and not necessarily static.

Be cautious about creating EOs for observations that may represent single breeding events outside the normal breeding distribution.

Unsuitable habitat: Habitat not normally used for breeding/feeding by a particular species. For example, unsuitable habitat for grassland and shrubland birds includes forest/woodland, urban/suburban, and aquatic habitats. Most habitats would be suitable for birds with versatile foraging habits (e.g., most corvids).

Date: 10Sep2004
Author: Hammerson, G.

Use Class: Migratory stopover
Subtype(s): Foraging Area, Roost Site
Minimum Criteria for an Occurrence: For most passerines: Evidence of recurring presence of migrating individuals (including historical) and potential recurring presence at a given location; minimally a reliable observation of 25 birds in appropriate habitat.

For swallows: Evidence of recurring presence of migrating flocks (including historical) and potential recurring presence at a given location; minimally a reliable observation of 100 birds in appropriate habitat (e.g., traditional roost sites).

Occurrences should be locations where the species is resident for some time during the appropriate season; it is preferable to have observations documenting presence over at least 7 days annually.

EOs should not be described for species that are nomadic during nonbreeding season: e.g., Lark Bunting.

Be cautious about creating EOs for observations that may represent single events.

Separation Distance for Unsuitable Habitat: 5 km
Separation Distance for Suitable Habitat: 5 km
Separation Justification: Separation distance somewhat arbitrary but intended to define occurrences of managable size for conservation purposes. Occurrences defined primarily on the basis of areas supporting concentrations of birds, rather than on the basis of distinct populations.

For swallows and other species with similar behavioral ecology, the separation distance pertains to communal roost sites rather than to foraging areas; the former tend to be more stable and specific over time than the latter.

Date: 03Sep2004
Author: Hammerson, G., and S. Cannings

Use Class: Nonbreeding
Subtype(s): Foraging Area, Roost Site
Minimum Criteria for an Occurrence: Any area used traditionally in the nonbreeding season (used for populations that are not resident in a location year-round). Minimally, reliable observations of 10 or more individuals in appropriate habitat for 20 or more days at a time. For G1-G3 species, observations of fewer individuals could constitute an occurrence of conservation value. Sites used during migration should be documented under the 'migratory stopover' location use class.

Separation Distance for Unsuitable Habitat: 5 km
Separation Distance for Suitable Habitat: 5 km
Separation Justification: Separation distance is necessarily arbitrary but attempts to balance the high mobility of birds with the need for occurrences of reasonable spatial scope. Note that a population's roost sites and foraging areas are parts of the same occurrence, even if they are more than 5 km apart.

For swallows and other species with similar behavioral ecology, the separation distance pertains to communal roost sites rather than to foraging areas; the former tend to be more stable and specific over time than the latter.

Date: 03Sep2004
Author: Hammerson, G.

Use Class: Nonmigratory
Minimum Criteria for an Occurrence: Occurrences are based on evidence of historical presence, or current and likely recurring presence, at a particular location. Such evidence minimally includes collection or reliable observation and documentation of one or more individuals in or near appropriate habitat.

These occurrence specifications are used for nonmigratory populations of passerine birds.

Separation Barriers: None.
Separation Distance for Unsuitable Habitat: 5 km
Separation Distance for Suitable Habitat: 5 km
Separation Justification: Significant dispersal and associated high potential for gene flow among populations of birds separated by tens of kilometers (e.g., Moore and Dolbeer 1989), and increasing evidence that individuals leave their usual home range to engage in extrapair copulations, as well as long foraging excursions of some species, make it difficult to circumscribe occurrences on the basis of meaningful population units without occurrences becoming too large. Hence, a moderate, standardized separation distance has been adopted for songbirds and flycatchers; it should yield occurrences that are not too spatially expansive while also accounting for the likelihood of gene flow among populations within a few kilometers of each other.

Be careful not to separate a population's nesting areas and breeding-season foraging areas as different occurrences; include them in the same occurrence even if they are more than 5 km apart. Blue jays have small summer home ranges but fly up to 4 kilometers to harvest mast (Tarvin and Woolfenden 1999). Flocks of pinyon jays range over 21-29 square kilometers (Ligon 1971, Balda and Bateman 1971); nesting and foraging areas may be widely separated. Tricolored blackbirds forage in flocks that range widely to more than 15 kilometers from the nesting colony (Beedy and Hamilton 1999).

Unsuitable habitat: Habitat not normally used for breeding/feeding by a particular species. For example, unsuitable habitat for grassland and shrubland birds includes forest/woodland, urban/suburban, and aquatic habitats. Most habitats would be suitable for birds with versatile foraging habits (e.g., most corvids).

Date: 10Sep2004
Author: Hammerson, G.
Notes: These specs pertain to nonmigratory species.
Population/Occurrence Viability
Help
U.S. Invasive Species Impact Rank (I-Rank) Not yet assessed
Help
Authors/Contributors
Help
Element Ecology & Life History Edition Date: 02May1995
Element Ecology & Life History Author(s): Hammerson, G.

Zoological data developed by NatureServe and its network of natural heritage programs (see Local Programs) and other contributors and cooperators (see Sources).

References
Help
  • Alabama Breeding Bird Atlas 2000-2006 Homepage. 2009. T.M. Haggerty (editor), Alabama Ornithological Society. Available at http://www.una.edu/faculty/thaggerty/BBA%20website/Index.htm.

  • Alabama Ornithological Society. 2006. Field checklist of Alabama birds. Alabama Ornithological Society, Dauphin Island, Alabama. [Available online at http://www.aosbirds.org/documents/AOSChecklist_april2006.pdf ]

  • Allen, C. R., S. Demarais, and R. S. Lutz. 1994. Red imported fire ant impact on wildlife: an overview. The Texas Journal of Science 46(1):51-59.

  • American Ornithologists Union (AOU). 1998. Check-list of North American Birds. 7th edition. American Ornithologists Union, Washington, D.C. 829 pages.

  • American Ornithologists' Union (AOU), Committee on Classification and Nomenclature. 1983. Check-list of North American Birds. Sixth Edition. American Ornithologists' Union, Allen Press, Inc., Lawrence, Kansas.

  • American Ornithologists' Union (AOU). 1983. Check-list of North American Birds, 6th edition. Allen Press, Inc., Lawrence, Kansas. 877 pp.

  • American Ornithologists' Union (AOU). 1998. Check-list of North American birds. Seventh edition. American Ornithologists' Union, Washington, D.C. [as modified by subsequent supplements and corrections published in The Auk]. Also available online: http://www.aou.org/.

  • Andrews, R. R. and R. R. Righter. 1992. Colorado Birds. Denver Museum of Natural History, Denver. 442 pp.

  • Aquin, P. 1999. Évaluation de la situation des groupes taxonomiques des oiseaux du Québec. Ministère de l'Environnement et de la Faune. 13 pages.

  • Audubon Society. 1981-1985. Breeding Bird Atlas of New Hampshire. (unpublished).

  • B83COM01NAUS - Added from 2005 data exchange with Alberta, Canada.

  • Balda, R. P., and G. C. Bateman. 1971. Flocking and annual cycle of the piñon jay, Gymnorhinus cyanocephalus. Condor 73:287-302.

  • Banks, R. C., and M. R. Browning. 1995. Comments on the status of revived old names for some North American birds. Auk 112:633-648.

  • Bent, A.C. 1948. Life histories of North American nuthatches, wrens, thrashers, and their allies. U.S. National Museum Bulletin 195. Washington, DC.

  • BirdLife International. 2004b. Threatened birds of the world 2004. CD ROM. BirdLife International, Cambridge, UK.

  • British Columbia Vertebrate Record File. 2001. Royal B.C. Mus., Victoria, BC. V8V 1X4.

  • Bull, John. 1974. Birds of New York State. Doubleday, Garden City, New York. 655 pp.

  • Campbell, R.W., N.K. Dawe, I. McTaggart-Cowan, J.M. Cooper, G.W. Kaiser, M.C.E. McNall and G.E.J. Smith 1997. The Birds of British Columbia, Vol. 3, Passerines: Flycatchers through Vireos. UBC Press in cooperation with Environ. Can., Can. Wildl. Serv. and B.C. Minist. Environ., Lands and Parks, Wildl. Branch. 700pp.

  • Carter, M., G. Fenwick, C. Hunter, D. Pashley, D. Petit, J. Price, and J. Trapp. 1996. Watchlist 1996: For the future. Field Notes 50(3):238-240.

  • Cimprich, David A. and Frank D. Moore. 1995. Gray Catbird; The Birds of North America. Vol. 5, No. 167. American Orinithologists' Union. The Academy of Natural Sciences of Philadelphia.

  • Colorado Bird Observatory. 1996. DRAFT 1996 Status of Colorado Birds. Submitted to Colorado Division of Wildlife. December 31, 1996. 137 p.

  • DICKINSON, MARY B., ED. 1999. FIELD GUIDE TO THE BIRDS OF NORTH AMERICA, 3RD ED. NATIONAL GEOGRAPHIC SOCIETY, WASHINGTON, D.C. 480 PP.

  • Desrosiers A., F. Caron et R. Ouellet. 1995. Liste de la faune vertébrée du Québec. Les publications du Québec. 122

  • Dunn, E. H., C. M. Downes, and B. T. Collins. 2000. The Canadian Breeding Bird Survey, 1967-1998. Canadian Wildlife Service Progress Notes No. 216. 40 pp.

  • Erskine, A. J. 1992. Atlas of breeding birds of the Maritime Provinces. Nimbus Publishing and the Nova Scotia Museum, Halifax, Nova Scotia.

  • Fauth, Peter T. 1995. Wood Thrush Breeding Productivity Within a Fragmented Indiana Landscape. Prepared for the Indiana Department of Natural Resources, Division of Nature Preserves. 18 pp.

  • Godfrey, W. E. 1986. The birds of Canada. Revised edition. National Museum of Natural Sciences, Ottawa. 596 pp. + plates.

  • Harrison, C. 1978. A Field Guide to the Nests, Eggs and Nestlings of North American Birds. Collins, Cleveland, Ohio.

  • Harrison, H. H. 1979. A field guide to western birds' nests. Houghton Mifflin Company, Boston. 279 pp.

  • Haw, James A. 1994. Nesting Bird Survey: Salamonie River State Forest. 2 pp.

  • Horn, H. S. 1968. The adaptive significance of colonial nesting in the Brewer's Blackbird. Ecology 49:682-694.

  • Howell, S. N. G., and S. Webb. 1995. A guide to the birds of Mexico and northern Central America. Oxford University Press, Oxford, UK.

  • Imhof, T. A. 1976. Alabama birds. Second edition. University of Alabama Press, Tuscaloosa. 445 pages.

  • Imhof, T. A. 1976. Alabama birds. Second edition. Univ. Alabama Press, Tuscaloosa. 445 pp.

  • JOHNSTON,R.F.1965. A DIRECTORY TO THE BIRDS OF KANSAS. MUSEUM OF NATURAL HISTORY, THE UNIVERSITY OF KANSAS. LAWRENCE.

  • Keast, A., and E.S. Morton. 1980. Migrant birds in the neotropics: ecology, distribution, and conservation. Smithsonian Institution Press, Washington, DC.

  • Laughlin, S.B. and D.P. Kibbe, eds. 1985. The Atlas of Bre eding Birds of Vermont. Univ. Press of New England. 456pp.

  • Ligon, J. D. 1971. Late summer-autumnal breeding of the piñon jay in New Mexico. Condor 73:147-153.

  • McAtee W.L. 1959. Folk - names of candian birds. National Museum of Canada. Folk - names of candian birds. National Museum of Canada. 74 pages.

  • Mills, Charles E. 1991. The Birds of a Southern Indiana Coal Mine Reclamation Project. 69 Ind. Aud. Q. 65-79.

  • Mirarchi, R.E., editor. 2004. Alabama Wildlife. Volume 1. A checklist of vertebrates and selected invertebrates: aquatic mollusks, fishes, amphibians, reptiles, birds, and mammals. The University of Alabama Press, Tuscaloosa, Alabama. 209 pages.

  • Moore, W. S., and R. A. Dolbeer. 1989. The use of banding recovery data to estimate dispersal rates and gene flow in avian species: case studies in the Red-winged Blackbird and Common Grackle. Condor 91:242-253.

  • National Geographic Society (NGS). 1983. Field guide to the birds of North America. National Geographic Society, Washington, DC.

  • Nelson, D. 1993. Colorado Bird Atlas: Manual on Use of Breeding Codes. Denver Museum of Natural History, Denver. 27 pp.

  • New York State Breeding Bird Atlas. 1984. Preliminary species distribution maps, 1980-1984. New York State Department of Environmental Conservation, Wildlife Resources Center. Delmar, NY.

  • New York State Breeding Bird Atlas. 1985. Final breeding bird distribution maps, 1980-1985. New York State Department of Environmental Conservation, Wildlife Resources Center. Delmar, NY.

  • New York State Department of Environmental Conservation. Checklist of the amphibians, reptiles, birds, and mammals of New York State, including their protective status. Nongame Unit, Wildlife Resources Center, Delmar, NY.

  • Nicholson, C.P. 1997. Atlas of the breeding birds of Tennessee. The University of Tennessee Press. 426 pp.

  • Ouellet H., M. Gosselin et J.P. Artigau. 1990. Nomenclature française des oiseaux d'Amérique du Nord. Secrétariat d'État du Canada. 457 p.

  • Parker III, T. A., D. F. Stotz, and J. W. Fitzpatrick. 1996. Ecological and distributional databases for neotropical birds. The University of Chicago Press, Chicago.

  • Parks Canada. 2000. Vertebrate Species Database. Ecosystems Branch, 25 Eddy St., Hull, PQ, K1A 0M5.

  • Peterjohn, B. J., J. R. Sauer, and S. Orsillo. 1995. Breeding bird survey: population trends 1966-1992. Pages 14-21 in E. T. LaRoe, G. S. Farris, C. E. Puckett, P. D. Doran, and M. J. Mac, editors. Our Living Resources. National Biological Service, Washington, D.C.

  • Peterson, R. T. 1980. A field guide to the birds of eastern and central North America. Fourth Edition. Houghton Mifflin Co., Boston, MA. 384 pages.

  • Phillips, A. R. 1986. The known birds of North and Middle America: distribution and variations, migrations, changes, hybrids, etc. Part I, Hirundinidae to Mimidae, Certhiidae. Published by the author, Denver, Colorado. lxi + 259 pp.

  • Poole, A. F. and F. B. Gill. 1992. The birds of North America. The American Ornithologists' Union, Washington, D.C. and The Academy of Natural Sciences, Philadelphia, PA.

  • Raffaele, H., J. Wiley, O. Garrido, A. Keith, and J. Raffaele. 1998. A guide to the birds of the West Indies. Princeton University Press, Princeton, NJ. 511 pp.

  • Rappole, J. H., and D. W. Warner. 1980. Ecological aspects of migrant bird behavior in Veracruz, Mexico. Pages 353-393 in A. Keast and E.S. Morton, editors. Migrant birds in the neotropics: ecology, distribution, and conservation. Smithsonian Institution Press, Washington, DC.

  • Ridgely, R. S. 2002. Distribution maps of South American birds. Unpublished.

  • Ridgely, R. S. and J. A. Gwynne, Jr. 1989. A Guide to the Birds of Panama. 2nd edition. Princeton University Press, Princeton, USA.

  • See SERO listing

  • Sibley, C.G., and J.E. Ahlquist. 1984. The relationships of the starlings (Sturnidae: Sturnini) and the mockingbirds (Sturnidae: Mimini). Auk 101:230-243.

  • Sibley, D. A. 2000a. The Sibley guide to birds. Alfred A. Knopf, New York.

  • Stiles, F. G. and A. F. Skutch. 1989. A guide to the birds of Costa Rica. Cornell University Press, Ithaca, New York, USA. 511 pp.

  • Tarvin, K. A., and G. E. Woolfenden. 1999. Blue Jay (Cyanocitta cristata). No. 469 IN A. Poole and F. Gill, editors. The birds of North America. The Birds of North America, Inc., Philadelphia, PA. 32pp.

  • Terres, J. K. 1980. The Audubon Society encyclopedia of North American birds. Alfred A. Knopf, New York.

  • Thompson, F. R., III. 1994. Temporal and spatial patterns of breeding brown-headed cowbirds in the midwestern United States. Auk 111:979-990.

  • Williams, L. 1952b. Breeding behavior of the Brewer blackbird. Condor 54:3-47.

  • Willson, M. F. 1966. Breeding ecology of the Yellow-headed Blackbird. Ecological Monographs 36:51-77.

  • Zook, J. L. 2002. Distribution maps of the birds of Nicaragua, Costa Rica, and Panama. Unpublished.

Use Guidelines & Citation

Use Guidelines and Citation

The Small Print: Trademark, Copyright, Citation Guidelines, Restrictions on Use, and Information Disclaimer.

Note: All species and ecological community data presented in NatureServe Explorer at http://explorer.natureserve.org were updated to be current with NatureServe's central databases as of March 2019.
Note: This report was printed on

Trademark Notice: "NatureServe", NatureServe Explorer, The NatureServe logo, and all other names of NatureServe programs referenced herein are trademarks of NatureServe. Any other product or company names mentioned herein are the trademarks of their respective owners.

Copyright Notice: Copyright © 2019 NatureServe, 2511 Richmond (Jefferson Davis) Highway, Suite 930, Arlington, VA 22202, U.S.A. All Rights Reserved. Each document delivered from this server or web site may contain other proprietary notices and copyright information relating to that document. The following citation should be used in any published materials which reference the web site.

Citation for data on website including State Distribution, Watershed, and Reptile Range maps:
NatureServe. 2019. NatureServe Explorer: An online encyclopedia of life [web application]. Version 7.1. NatureServe, Arlington, Virginia. Available http://explorer.natureserve.org. (Accessed:

Citation for Bird Range Maps of North America:
Ridgely, R.S., T.F. Allnutt, T. Brooks, D.K. McNicol, D.W. Mehlman, B.E. Young, and J.R. Zook. 2003. Digital Distribution Maps of the Birds of the Western Hemisphere, version 1.0. NatureServe, Arlington, Virginia, USA.

Acknowledgement Statement for Bird Range Maps of North America:
"Data provided by NatureServe in collaboration with Robert Ridgely, James Zook, The Nature Conservancy - Migratory Bird Program, Conservation International - CABS, World Wildlife Fund - US, and Environment Canada - WILDSPACE."

Citation for Mammal Range Maps of North America:
Patterson, B.D., G. Ceballos, W. Sechrest, M.F. Tognelli, T. Brooks, L. Luna, P. Ortega, I. Salazar, and B.E. Young. 2003. Digital Distribution Maps of the Mammals of the Western Hemisphere, version 1.0. NatureServe, Arlington, Virginia, USA.

Acknowledgement Statement for Mammal Range Maps of North America:
"Data provided by NatureServe in collaboration with Bruce Patterson, Wes Sechrest, Marcelo Tognelli, Gerardo Ceballos, The Nature Conservancy-Migratory Bird Program, Conservation International-CABS, World Wildlife Fund-US, and Environment Canada-WILDSPACE."

Citation for Amphibian Range Maps of the Western Hemisphere:
IUCN, Conservation International, and NatureServe. 2004. Global Amphibian Assessment. IUCN, Conservation International, and NatureServe, Washington, DC and Arlington, Virginia, USA.

Acknowledgement Statement for Amphibian Range Maps of the Western Hemisphere:
"Data developed as part of the Global Amphibian Assessment and provided by IUCN-World Conservation Union, Conservation International and NatureServe."

NOTE: Full metadata for the Bird Range Maps of North America is available at:
http://www.natureserve.org/library/birdDistributionmapsmetadatav1.pdf.

Full metadata for the Mammal Range Maps of North America is available at:
http://www.natureserve.org/library/mammalsDistributionmetadatav1.pdf.

Restrictions on Use: Permission to use, copy and distribute documents delivered from this server is hereby granted under the following conditions:
  1. The above copyright notice must appear in all copies;
  2. Any use of the documents available from this server must be for informational purposes only and in no instance for commercial purposes;
  3. Some data may be downloaded to files and altered in format for analytical purposes, however the data should still be referenced using the citation above;
  4. No graphics available from this server can be used, copied or distributed separate from the accompanying text. Any rights not expressly granted herein are reserved by NatureServe. Nothing contained herein shall be construed as conferring by implication, estoppel, or otherwise any license or right under any trademark of NatureServe. No trademark owned by NatureServe may be used in advertising or promotion pertaining to the distribution of documents delivered from this server without specific advance permission from NatureServe. Except as expressly provided above, nothing contained herein shall be construed as conferring any license or right under any NatureServe copyright.
Information Warranty Disclaimer: All documents and related graphics provided by this server and any other documents which are referenced by or linked to this server are provided "as is" without warranty as to the currentness, completeness, or accuracy of any specific data. NatureServe hereby disclaims all warranties and conditions with regard to any documents provided by this server or any other documents which are referenced by or linked to this server, including but not limited to all implied warranties and conditions of merchantibility, fitness for a particular purpose, and non-infringement. NatureServe makes no representations about the suitability of the information delivered from this server or any other documents that are referenced to or linked to this server. In no event shall NatureServe be liable for any special, indirect, incidental, consequential damages, or for damages of any kind arising out of or in connection with the use or performance of information contained in any documents provided by this server or in any other documents which are referenced by or linked to this server, under any theory of liability used. NatureServe may update or make changes to the documents provided by this server at any time without notice; however, NatureServe makes no commitment to update the information contained herein. Since the data in the central databases are continually being updated, it is advisable to refresh data retrieved at least once a year after its receipt. The data provided is for planning, assessment, and informational purposes. Site specific projects or activities should be reviewed for potential environmental impacts with appropriate regulatory agencies. If ground-disturbing activities are proposed on a site, the appropriate state natural heritage program(s) or conservation data center can be contacted for a site-specific review of the project area (see Visit Local Programs).

Feedback Request: NatureServe encourages users to let us know of any errors or significant omissions that you find in the data through (see Contact Us). Your comments will be very valuable in improving the overall quality of our databases for the benefit of all users.