Coccyzus erythropthalmus - (Wilson, 1811)
Black-billed Cuckoo
Other English Common Names: black-billed cuckoo
Other Common Names: Papa-Lagarta-de-Olho-Vermelho
Taxonomic Status: Accepted
Related ITIS Name(s): Coccyzus erythropthalmus (A. Wilson, 1811) (TSN 177834)
French Common Names: coulicou à bec noir
Spanish Common Names: Cuclillo Pico Negro
Unique Identifier: ELEMENT_GLOBAL.2.103435
Element Code: ABNRB02010
Informal Taxonomy: Animals, Vertebrates - Birds - Other Birds
 
Kingdom Phylum Class Order Family Genus
Animalia Craniata Aves Cuculiformes Cuculidae Coccyzus
Genus Size: C - Small genus (6-20 species)
Check this box to expand all report sections:
Concept Reference
Help
Concept Reference: American Ornithologists' Union (AOU). 1998. Check-list of North American birds. Seventh edition. American Ornithologists' Union, Washington, D.C. [as modified by subsequent supplements and corrections published in The Auk]. Also available online: http://www.aou.org/.
Concept Reference Code: B98AOU01NAUS
Name Used in Concept Reference: Coccyzus erythropthalmus
Conservation Status
Help

NatureServe Status

Global Status: G5
Global Status Last Reviewed: 07Apr2016
Global Status Last Changed: 27Nov1996
Ranking Methodology Used: Ranked by inspection
Rounded Global Status: G5 - Secure
Reasons: Large range but low numbers. Evidently has declined in central North America, but rangewide trend based on BBS data is stable.
Nation: United States
National Status: N5B (19Mar1997)
Nation: Canada
National Status: N5B,N5M (29Jan2018)

U.S. & Canada State/Province Status
Due to latency between updates made in state, provincial or other NatureServe Network databases and when they appear on NatureServe Explorer, for state or provincial information you may wish to contact the data steward in your jurisdiction to obtain the most current data. Please refer to our Distribution Data Sources to find contact information for your jurisdiction.
United States Alabama (S1B), Arkansas (S1B), Colorado (S2B), Connecticut (S4B), Delaware (S1B), District of Columbia (S1S2N), Florida (SNA), Georgia (S3?), Illinois (S4), Indiana (S4B), Iowa (S3B), Kansas (S3B), Kentucky (S3S4B), Louisiana (SNA), Maine (S4S5B), Maryland (S4B), Massachusetts (S4B,S4N), Michigan (S4), Minnesota (SNRB), Mississippi (SNA), Missouri (SNRB), Montana (S3B), Nebraska (S5), New Hampshire (S4B), New Jersey (S3B), New York (S5B), North Carolina (S2B), North Dakota (SNRB), Ohio (S5), Oklahoma (S1B), Pennsylvania (S5B), Rhode Island (S5B,S5N), South Carolina (SNA), South Dakota (S4B), Tennessee (S2B), Texas (S3), Vermont (S5B), Virginia (S4B), West Virginia (S2B), Wisconsin (S4B), Wyoming (S2)
Canada Alberta (SU), Manitoba (S3S4B), New Brunswick (S3B,S3M), Nova Scotia (S3B), Ontario (S5B), Prince Edward Island (S3B), Quebec (S4), Saskatchewan (S5B)

Other Statuses

Committee on the Status of Endangered Wildlife in Canada (COSEWIC): Candidate (Low) (26Jan2015)
IUCN Red List Category: LC - Least concern

NatureServe Global Conservation Status Factors

Range Extent: >2,500,000 square km (greater than 1,000,000 square miles)
Range Extent Comments: BREEDING: east-central and southeastern Alberta east to Prince Edward Island and Nova Scotia, south, at least locally, to Montana, southeastern Wyoming, eastern Colorado, north-central Texas, northern Alabama, and the Carolinas (AOU 1998). NON-BREEDING: northern Venezuela and northern Colombia south to central Bolivia (AOU 1998). MIGRATION: southeastern United States, Bermuda, Mexico (mostly Gulf-Caribbean lowlands), and Middle America (AOU 1998).

Number of Occurrences: 81 to >300
Number of Occurrences Comments: Appears to presently occur within entire historic breeding range in North America. It is estimated that the majority of occurrences in breeding range are good to excellent. Quality of occurrences along migratory routes and in winter range is unknown.

Population Size: 10,000 to >1,000,000 individuals
Population Size Comments: Large range but low numbers; no reliable population estimate. Characterized as "uncommon to fairly common" with a relative abundance in North America of 0.62 (NGS 1987, Sauer et al. 1996).

Overall Threat Impact Comments: Loss and degradation of riparian habitats may be the greatest threat to the species in arid areas; water diversion, flood control projects, ground water pumping, livestock grazing, and urbanization are all factors. Tropical deforestation may be a significant threat in winter range. As a nocturnal migrant, faces hazards such as collisions with TV towers and other structures (del Hoyo et al. 1997).

Short-term Trend Comments: North American Breeding Bird Survey (BBS) data for 1966-1995 indicate a nonsignificant average annual decrease of 1%. The more recent period, 1980-1995, indicates a significant average annual decrease of 3.5% overall, including a significant annual decline of 11.1% in the western region between 1980-1995 (Sauer et al. 1996, Sauer and Droege 1992).

Other NatureServe Conservation Status Information

Distribution
Help
Global Range: (>2,500,000 square km (greater than 1,000,000 square miles)) BREEDING: east-central and southeastern Alberta east to Prince Edward Island and Nova Scotia, south, at least locally, to Montana, southeastern Wyoming, eastern Colorado, north-central Texas, northern Alabama, and the Carolinas (AOU 1998). NON-BREEDING: northern Venezuela and northern Colombia south to central Bolivia (AOU 1998). MIGRATION: southeastern United States, Bermuda, Mexico (mostly Gulf-Caribbean lowlands), and Middle America (AOU 1998).

U.S. States and Canadian Provinces

Due to latency between updates made in state, provincial or other NatureServe Network databases and when they appear on NatureServe Explorer, for state or provincial information you may wish to contact the data steward in your jurisdiction to obtain the most current data. Please refer to our Distribution Data Sources to find contact information for your jurisdiction.
Color legend for Distribution Map
NOTE: The maps for birds represent the breeding status by state and province. In some jurisdictions, the subnational statuses for common species have not been assessed and the status is shown as not-assessed (SNR). In some jurisdictions, the subnational status refers to the status as a non-breeder; these errors will be corrected in future versions of these maps. A species is not shown in a jurisdiction if it is not known to breed in the jurisdiction or if it occurs only accidentally or casually in the jurisdiction. Thus, the species may occur in a jurisdiction as a seasonal non-breeding resident or as a migratory transient but this will not be indicated on these maps. See other maps on this web site that depict the Western Hemisphere ranges of these species at all seasons of the year.
Endemism: occurs (regularly, as a native taxon) in multiple nations

U.S. & Canada State/Province Distribution
United States AL, AR, CO, CT, DC, DE, FL, GA, IA, IL, IN, KS, KY, LA, MA, MD, ME, MI, MN, MO, MS, MT, NC, ND, NE, NH, NJ, NY, OH, OK, PA, RI, SC, SD, TN, TX, VA, VT, WI, WV, WY
Canada AB, MB, NB, NS, ON, PE, QC, SK

Range Map
Note: Range depicted for New World only. The scale of the maps may cause narrow coastal ranges or ranges on small islands not to appear. Not all vagrant or small disjunct occurrences are depicted. For migratory birds, some individuals occur outside of the passage migrant range depicted. For information on how to obtain shapefiles of species ranges see our Species Mapping pages at www.natureserve.org/conservation-tools/data-maps-tools.

Range Map Compilers: NatureServe, 2002; WILDSPACETM 2002


U.S. Distribution by County Help
State County Name (FIPS Code)
DE Kent (10001), New Castle (10003), Sussex (10005)
IL Cook (17031), Crawford (17033)*, DuPage (17043), Fayette (17051)*, Jasper (17079)*, Kankakee (17091), Lake (17097), Lawrence (17101)*, Lee (17103), Mchenry (17111), Monroe (17133), Piatt (17147), Woodford (17203)
MT Big Horn (30003), Cascade (30013), Chouteau (30015), Dawson (30021), Fallon (30025), Garfield (30033), McCone (30055), Musselshell (30065), Petroleum (30069), Prairie (30079), Richland (30083), Roosevelt (30085), Stillwater (30095), Valley (30105), Wibaux (30109), Yellowstone (30111)
NC Ashe (37009), Avery (37011), Buncombe (37021), Burke (37023), Caldwell (37027), Haywood (37087), Henderson (37089), Jackson (37099), McDowell (37111), Mitchell (37121), Transylvania (37175), Watauga (37189), Yancey (37199)
NE Brown (31017), Holt (31089), Keya Paha (31103)
NJ Atlantic (34001), Bergen (34003), Burlington (34005), Camden (34007), Cape May (34009), Cumberland (34011), Hunterdon (34019), Monmouth (34025), Morris (34027), Ocean (34029), Passaic (34031), Salem (34033), Somerset (34035), Sussex (34037), Warren (34041)
WY Albany (56001), Big Horn (56003), Campbell (56005), Carbon (56007), Converse (56009), Crook (56011), Fremont (56013), Johnson (56019), Sheridan (56033), Washakie (56043)
* Extirpated/possibly extirpated
U.S. Distribution by Watershed Help
Watershed Region Help Watershed Name (Watershed Code)
02 Rondout (02020007)+, Hackensack-Passaic (02030103)+, Sandy Hook-Staten Island (02030104)+, Raritan (02030105)+, Middle Delaware-Mongaup-Brodhead (02040104)+, Middle Delaware-Musconetcong (02040105)+, Crosswicks-Neshaminy (02040201)+, Lower Delaware (02040202)+, Brandywine-Christina (02040205)+, Cohansey-Maurice (02040206)+, Broadkill-Smyrna (02040207)+, Mullica-Toms (02040301)+, Great Egg Harbor (02040302)+, Chincoteague (02040303)+, Western Lower Delmarva (02080109)+
03 Upper Catawba (03050101)+
05 Upper New (05050001)+, Embarras (05120112)+*, Little Wabash (05120114)+*
06 Watauga (06010103)+, Upper French Broad (06010105)+, Pigeon (06010106)+, Nolichucky (06010108)+, Tuckasegee (06010203)+
07 Lower Rock (07090005)+, Iroquois (07120002)+, Des Plaines (07120004)+, Upper Fox (07120006)+, Lower Fox (07120007)+, Mackinaw (07130004)+, Upper Sangamon (07130006)+, Cahokia-Joachim (07140101)+, Middle Kaskaskia (07140202)+*
10 Upper Missouri-Dearborn (10030102)+, Belt (10030105)+, Fort Peck Reservoir (10040104)+, Big Dry (10040105)+, Middle Musselshell (10040202)+, Flatwillow (10040203)+, Porcupine (10050016)+, Prarie Elk-Wolf (10060001)+, Redwater (10060002)+, Charlie-Little Muddy (10060005)+, Upper Yellowstone-Lake Basin (10070004)+, Stillwater (10070005)+, Upper Yellowstone-Pompeys Pillar (10070007)+, Popo Agie (10080003)+, Nowood (10080008)+, Greybull (10080009)+, Little Bighorn (10080016)+, Upper Tongue (10090101)+, Middle Fork Powder (10090201)+, Little Powder (10090208)+, Lower Yellowstone (10100004)+, Beaver (10110204)+, Redwater (10120203)+, Middle Niobrara (10150004)+, Lower Niobrara (10150007)+, Upper North Platte (10180002)+, Middle North Platte-Casper (10180007)+, Upper Laramie (10180010)+
+ Natural heritage record(s) exist for this watershed
* Extirpated/possibly extirpated
Ecology & Life History
Help
Basic Description: A bird (cuckoo).
General Description: A 31-cm-long bird with a stout slightly decurved bill, zygodactyl feet, grayish-brown dorsum, white venter (except tail), and a long tail that is patterned on the underside in gray with white feather tips; bill usually is all dark, may show yellow at base of lower mandible; reddish eye ring; in juveniles, the undertail is whiter, the eye ring is buffy, the pale underparts may have a buffy tinge, and there may be some rusty-brown color on the outer wing (NGS 1983).
Diagnostic Characteristics: Differs from the yellow-billed cuckoo (COCCYZUS AMERICANUS) in lacking rufous primaries and lacking an extensively yellow lower mandible.
Reproduction Comments: A facultative brood parasite; occasionally lays eggs in the nest of Yellow-billed Cuckoo (COCCYZUS AMERICANUS) and at least ten other passerine species (Bent 1940, Harrison 1979, Hughes 1997, Thomas 1995). Lays clutch of two to five (usually two to three) eggs, mostly May-July. Incubation about 14 days by both parents. Young hatch at intervals, differ in size, and are tended by both parents. Adults bring insects carried in throat pouch and disgorge into mouth of nestlings. Chicks climb on branches at 7-9 days, fly at 21-24 days. Nesting initiation dates and clutch size may be influenced by food availability (Sealy 1978). A small sample of observed nests indicate a nesting success rate of 55 percent and chick survival of 71 percent (Spencer 1943).
Ecology Comments: Breeding densities vary considerably across years, in apparent response to caterpillar outbreaks (Bent 1940, del Hoyo et al. 1997). In winter joins mixed-species feeding flocks (Chipley 1976, del Hoyo et al. 1997).
Non-Migrant: N
Locally Migrant: N
Long Distance Migrant: Y
Mobility and Migration Comments: A nocturnal neotropical migrant. Migrates regularly through the southeastern United States; irregularly through Mexico and Middle America; and casually west to the Pacific region (AOU 1983). An uncommon transient migrant through Oaxaca, Mexico (Binford 1989). Migrates through Costa Rica late September to early November and April to early May as an uncommon to very rare migrant in lowlands, occasional in Valle Central (Stiles and Skutch 1989). Spring migration records in Florida, April to May; autumn migrants late August to late October. Also a transatlantic vagrant in autumn to western Europe (del Hoyo et al 1997). Adult males arrive earlier than females in spring; adults migrate earlier than juveniles in fall (Herrick 1910).
Palustrine Habitat(s): Riparian
Terrestrial Habitat(s): Forest - Conifer, Forest - Hardwood, Forest - Mixed, Old field, Shrubland/chaparral, Woodland - Conifer, Woodland - Hardwood, Woodland - Mixed
Habitat Comments: BREEDING: Assigned to "eastern forest" biogeographical classification by Pyle et al. (1994). Forest edge and open woodland, both deciduous and coniferous, with dense deciduous thickets (AOU 1998). Found in extensive tracts of dry upland woods where it uses the midstory canopy and the overstory canopy for most activities (Legrand and Hamel 1980). High-ground forest, open woodland, thickets, willow (SALIX spp.), alder (ALNUS spp.), aspen (POPULUS spp.), vines (del Hoyo et al. 1997). In northern plains also utilizes prairie shrub thickets and shelterbelts at lower elevations (Dobkin 1994). In Colorado, most observations in urban forests characterized by introduced tree species. Next most common sightings occur in riparian vegetation dominated by cottonwoods (POPULUS spp.) and boxelders (BISON-M 1997).

Nests in groves of trees, forest edges, moist thickets, overgrown pastures; in deciduous or evergreen tree or shrub. Is a low or ground nesting species (Peterjohn et al. 1995). Nest an open cup, average 1.8 meters above ground, but at times almost on the ground and concealed by tall herbage (Bent 1940, Harrison 1978, Spencer 1943).

NON-BREEDING: During migration occurs from tropical evergreen forest to arid subtropical scrub. In New Mexico occurs where stream conditions provide sufficient permanent moisture for the emergent plants or for a narrow band of deciduous trees and shrubs; at low elevation characterized by cottonwood and sycamore (PLATANUS spp.), at mid-elevations by white alder (ALNUS RHOMBIFOLIA) and bigleaf maple (ACER MACROPHYLLUS), and at high elevations by willow (DeGraaf et al. 1991). In Costa Rica, in second growth, scrubby areas, semi-open, forest edge (Stiles and Skutch 1989). Scrub (arid or humid) as well as forest, although most frequently in lowland humid regions (AOU 1998). Generally found from lowlands up to 2000 meters (del Hoyo et al. 1997). Chipley (1976) observed species in remnant subtropical oak woodland at 1800 meters in Colombia.

Adult Food Habits: Invertivore
Immature Food Habits: Invertivore
Food Comments: Feeds primarily by gleaning insects from leaves of trees and shrubs (Bent 1940, Terres 1980). Makes short sallies or running, hopping dashes to capture prey items (Stiles and Skutch 1989). Eats insects, mainly caterpillars; also katydids, saw-flies, grasshoppers, crickets, beetles, spiders; rarely frogs, small fish, eggs of other birds; berries especially in autumn (Agro 1994, Sealy 1994, Stiles and Skutch 1989, del Hoyo et al. 1997). May be particularly dependent upon forest tent caterpillars (MALACOSOMA DISSTRIA; Sealy 1978).
Adult Phenology: Diurnal
Immature Phenology: Diurnal
Length: 31 centimeters
Weight: 51 grams
Economic Attributes Not yet assessed
Help
Management Summary
Help
Stewardship Overview: Formerly stable but experiencing significant decreases since 1980, particularly in West. Populations relatively widespread but deserves attention for its association with riparian and mature woodland habitats. May be of local concern in arid regions where riparian habitats are degraded or eliminated by land use practices.
Species Impacts: May help control outbreaks of caterpillar pests (Bent 1940). May locally impact breeding success of host species through brood parasitism.
Restoration Potential: In west where declines are most pronounced and significant, may respond to restoration of riparian forest and shrub habitats, particularly in arid areas. May also benefit from shelterbelts, urban forests, and other artificial habitats.
Preserve Selection & Design Considerations: Optimum patch size and aspects of landscape relationship are unknown, but one study suggests that the species is most likely to be found breeding in forest stands of more than 4 hectares in size (Forman et al. 1976). Elsewhere extensive forest stands may be preferred (Legrand and Hamel 1980). In arid and semi-arid portions of its range may be particularly dependent upon riparian forest and shrubby understories for breeding sites and travel corridors.
Management Requirements: Maturation of second growth deciduous and evergreen forests in central and eastern breeding range may enhance habitat quality and increase habitat availability. Management which maintains large trees, wildlife corridors, hedgerows, woodlots, and controls grazing by domestic livestock may be beneficial. Creating water impoundments or reducing perennial stream flow may degrade critical riparian habitats (SIL 1999). Appears to select dense nesting cover at low-canopy levels suggesting a positive response to restrictive grazing regimes. Because of food preference for caterpillars and other large insects, chemical or other control of undesirable insect species or related plants may be adverse.
Monitoring Requirements: In breeding season often detected by song during day or night.
Management Research Needs: Largely unstudied. More information needed on breeding and foraging ecology, and extent of wintering range and winter habitat parameters. Studies on the relative role of tropical deforestation compared with temperate habitat fragmentation are needed, as is response to various fire, logging, and grazing regimes. As a brood parasite, relationship to host species needs better understanding. Sensitivity to most pesticides unknown, but needs further study because of reportedly strong reproductive response to irruptive insect populations.
Population/Occurrence Delineation
Help
Group Name: Cuckoos and Anis

Use Class: Breeding
Minimum Criteria for an Occurrence: Occurrences are based on evidence of historical nesting, or current and likely recurring nesting, in a particular location.
Separation Barriers: None.
Separation Distance for Unsuitable Habitat: 5 km
Separation Distance for Suitable Habitat: 5 km
Separation Justification: Probable significant dispersal and associated high potential for gene flow among widely separated populations of birds make it difficult to circumscribe occurrences on the basis of meaningful population units without occurrences becoming too large. Hence, a moderate, standardized separation distance has been adopted for this group; it should yield occurrences that are not too spatially expansive while also accounting for the likelihood of gene flow among populations within a few kilometers of each other.

Date: 23Jul2004
Author: Hammerson, G.

Use Class: Nonmigratory
Minimum Criteria for an Occurrence: Occurrences are based on evidence of historical presence, or current and likely recurring presence, at a particular location. Such evidence minimally includes collection or reliable observation and documentation of one or more individuals in or near appropriate habitat.

These occurrence specifications are used for nonmigratory ani populations.

Separation Distance for Unsuitable Habitat: 5 km
Separation Distance for Suitable Habitat: 5 km
Separation Justification: Separation distance is arbitrary and not intended to result in occurrences that represent distinct populations or metapopulations, which would be quite large in areal extent. Instead, the separation distance attempts to balance the mobility of these birds against the need for occurrences of reasonable size for conservation purposes.
Date: 23Jul2004
Author: Hammerson, G.
Population/Occurrence Viability
Help
U.S. Invasive Species Impact Rank (I-Rank) Not yet assessed
Help
Authors/Contributors
Help
NatureServe Conservation Status Factors Edition Date: 26Jan2000
NatureServe Conservation Status Factors Author: Deeble, B.; revisions by D.W. Mehlman
Management Information Edition Date: 02Jan2000
Management Information Edition Author: DEEBLE, B.; REVISIONS BY M. KOENEN AND D.W. MEHLMAN
Management Information Acknowledgments: Funding for the preparation of this abstract was made possible by the U.S. Fish and Wildlife Service, Division of Endangered Species.
Element Ecology & Life History Edition Date: 10Apr1995
Element Ecology & Life History Author(s): HAMMERSON, G.

Zoological data developed by NatureServe and its network of natural heritage programs (see Local Programs) and other contributors and cooperators (see Sources).

References
Help
  • Agro, D. 1994. Grasshoppers as food source for black-billed cuckoo. Ontario Birds 12(1):28-29.

  • Alabama Breeding Bird Atlas 2000-2006 Homepage. 2009. T.M. Haggerty (editor), Alabama Ornithological Society. Available at http://www.una.edu/faculty/thaggerty/BBA%20website/Index.htm.

  • Alabama Ornithological Society. 2006. Field checklist of Alabama birds. Alabama Ornithological Society, Dauphin Island, Alabama. [Available online at http://www.aosbirds.org/documents/AOSChecklist_april2006.pdf ]

  • Allen, C. R., S. Demarais, and R. S. Lutz. 1994. Red imported fire ant impact on wildlife: an overview. The Texas Journal of Science 46(1):51-59.

  • American Ornithologists Union (AOU). 1998. Check-list of North American Birds. 7th edition. American Ornithologists Union, Washington, D.C. 829 pages.

  • American Ornithologists' Union (AOU). 1983. Check-list of North American Birds, 6th edition. Allen Press, Inc., Lawrence, Kansas. 877 pp.

  • American Ornithologists' Union (AOU). 1998. Check-list of North American birds. Seventh edition. American Ornithologists' Union, Washington, D.C. [as modified by subsequent supplements and corrections published in The Auk]. Also available online: http://www.aou.org/.

  • Andrews, R. R. and R. R. Righter. 1992. Colorado Birds. Denver Museum of Natural History, Denver. 442 pp.

  • Aquin, P. 1999. Évaluation de la situation des groupes taxonomiques des oiseaux du Québec. Ministère de l'Environnement et de la Faune. 13 pages.

  • Atwood, J.L. 1994. Endangered small landbirds of the western United States. Studies in Avian Biology 15:328-339.

  • B83COM01NAUS - Added from 2005 data exchange with Alberta, Canada.

  • Bent, A.C. 1940. Life histories of North American cuckoos, goatsuckers, hummingbirds, and their allies. Part I. U.S. National Museum Bulletin 176. 244 pp.

  • Bierly, M.L. 1980. Bird Finding in Tennessee. 3825 Bed- ford Ave., Nashville, TN 37125.

  • Binford, L.C. 1989. A distributional survey of the birds of the Mexican state of Oaxaca. American Ornithologists' Union, Ornithological monographs No. 43. 418 pp.

  • Biota Information System of New Mexico (BISON-M). 1997. New Mexico Species List / Species Accounts. Version 9/97, September, 1997. Online. Available: http://www.fw.vt.edu/fishex/nmex_main/species/040025.htm.

  • BirdLife International. 2004b. Threatened birds of the world 2004. CD ROM. BirdLife International, Cambridge, UK.

  • Bull, John. 1974. Birds of New York State. Doubleday, Garden City, New York. 655 pp.

  • Cadman, M. D., P. F. J. Eagles, and F. M. Helleiner. 1987. The Atlas of Breeding Birds of Ontario. University of Waterloo Press, Waterloo, Canada. 617pp.

  • Cannings, S. 2001. EO Specifications for Black-billed Cuckoo (Coccyzus erythropthalmus). NatureServe, Unpublished. 1 pp.

  • Carter, M., G. Fenwick, C. Hunter, D. Pashley, D. Petit, J. Price, and J. Trapp. 1996. Watchlist 1996: For the future. Field Notes 50(3):238-240.

  • Carter, M.F., W.C. Hunter, D.N. Pashley, J.S. Bradley, C.S. Aid, J. Price, and G.S. Butcher. In press. In R.E. Bonney, Jr., D.N. Pashley, and R. Cooper, editors. Strategies for bird conservation: creating the Partners in Flight planning process. Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY.

  • Castro, I. and A. Phillips. 1996. A guide to the birds of the Galapagos Islands. Princeton University Press, Princeton, New Jersey, USA.

  • Chipley, R.M. 1976. The impact of wintering migrant wood warblers on resident insectivorous passerines in a subtropical Colombian oak woods. Living Bird 15:119-142.

  • Colorado Bird Observatory. 1997. 1996 Reference Guide to the Monitoring and Conservation Status of Colorado's Breeding Birds. Colorado Bird Observatory, Colorado Division of Wildlife, Great Outdoors Colorado Trust Fund, and Partners, March 21, 1997.

  • DICKINSON, MARY B., ED. 1999. FIELD GUIDE TO THE BIRDS OF NORTH AMERICA, 3RD ED. NATIONAL GEOGRAPHIC SOCIETY, WASHINGTON, D.C. 480 PP.

  • DeGraaf, R.M., V.E. Scott, R.H. Hamre, L. Ernst, and S.H. Anderson, 1991. Forest and Rangeland Birds of the United States: natural history and habitat use. Agriculture Handbook 688, USDA Forest Service. January 1991.

  • Deeble, B., M. Koenen, and D.W. Mehlman. 2000. Species Management Abstract for Black-billed Cuckoo (Coccyzus erythropthalmus). The Nature Conservancy. Arlington, VA. Unpaginated.

  • Desrosiers A., F. Caron et R. Ouellet. 1995. Liste de la faune vertébrée du Québec. Les publications du Québec. 122

  • Dionne C. 1906. Les oiseaux de la province de Québec. Dussault et Proulx.

  • Dobkin, D.S. 1994. Conservation and management of neotropical migrant landbirds in the Northern Rockies and Great Plains. University of Idaho Press, Moscow, ID.

  • Dunn, E. H., C. M. Downes, and B. T. Collins. 2000. The Canadian Breeding Bird Survey, 1967-1998. Canadian Wildlife Service Progress Notes No. 216. 40 pp.

  • Forman, R. T., A. E. Galli, and C. F. Leck. 1976. Forest size and avian diversity in New Jersy woodlots with some land use implications. Oecologia 26:1-8.

  • Godfrey, W. E. 1986. The birds of Canada. Revised edition. National Museum of Natural Sciences, Ottawa. 596 pp. + plates.

  • Hagan, J. M., III, and D. W. Johnston, editors. 1992. Ecology and conservation of neotropical migrant landbirds. Smithsonian Institution Press, Washington, D.C. xiii + 609 pp.

  • Harrison, C. 1978. A Field Guide to the Nests, Eggs and Nestlings of North American Birds. Collins, Cleveland, Ohio.

  • Harrison, H. H. 1979. A field guide to western birds' nests. Houghton Mifflin Company, Boston. 279 pp.

  • Herrick, F.H. 1910. Life and behavior of the cuckoo. J. Exper. Zool. 9:169-233.

  • Howell, S. N. G., and S. Webb. 1995. A guide to the birds of Mexico and northern Central America. Oxford University Press, Oxford, UK.

  • Hughes, J.M. 1997. Taxonomic significance of host-egg mimicry by facultative brood parasites of the avian genus COCCYZUS (Cuculidae). Can. J. Zool. 75:1380-1386.

  • Hughes, Janice M. 2001. Black-billed Cuckoo. The Birds of North America. Vol. 15, No. 587: American Orinithologists' Union. The Academy of Natural Sciences of Philadelphia.

  • Imhof, T. A. 1976. Alabama birds. Second edition. University of Alabama Press, Tuscaloosa. 445 pages.

  • LeGrand, H.E., Jr., and P.B. Hamel. 1980. Bird habitat associations on southeastern forest lands. Dep. Zool., Clemson Univ., Clemson, S.C. 276 pp.

  • Lowery, George H. 1974. The Birds of Louisiana. LSU Press. 651pp.

  • McAtee W.L. 1959. Folk - names of candian birds. National Museum of Canada. Folk - names of candian birds. National Museum of Canada. 74 pages.

  • Mirarchi, R.E., editor. 2004. Alabama Wildlife. Volume 1. A checklist of vertebrates and selected invertebrates: aquatic mollusks, fishes, amphibians, reptiles, birds, and mammals. The University of Alabama Press, Tuscaloosa, Alabama. 209 pages.

  • Muehter, V.R. 1998. WatchList Website, National Audubon Society, Version 97.12. Online. Available: http://www.audubon.org/bird/watch/.

  • National Geographic Society (NGS). 1983. Field guide to the birds of North America. National Geographic Society, Washington, DC.

  • Nelson, D. 1993. Colorado Bird Atlas: Manual on Use of Breeding Codes. Denver Museum of Natural History, Denver. 27 pp.

  • New York State Breeding Bird Atlas. 1984. Preliminary species distribution maps, 1980-1984. New York State Department of Environmental Conservation, Wildlife Resources Center. Delmar, NY.

  • New York State Breeding Bird Atlas. 1985. Final breeding bird distribution maps, 1980-1985. New York State Department of Environmental Conservation, Wildlife Resources Center. Delmar, NY.

  • New York State Department of Environmental Conservation. 1986. New York State Breeding Bird Atlas Database. Wildlife Resources Center. Delmar, NY.

  • New York State Department of Environmental Conservation. Checklist of the amphibians, reptiles, birds, and mammals of New York State, including their protective status. Nongame Unit, Wildlife Resources Center, Delmar, NY.

  • Nicholson, C.P. 1997. Atlas of the breeding birds of Tennessee. The University of Tennessee Press. 426 pp.

  • Parker III, T. A., D. F. Stotz, and J. W. Fitzpatrick. 1996. Ecological and distributional databases for neotropical birds. The University of Chicago Press, Chicago.

  • Parks Canada. 2000. Vertebrate Species Database. Ecosystems Branch, 25 Eddy St., Hull, PQ, K1A 0M5.

  • Peterjohn, B.G., J.R. Sauer, and C.S. Robbins. 1995. Population trends from the North American Breeding Bird Survey. Pages 3-39 in T.L. Martin and D.M. Finch, editors. Ecology and Management of Neotropical Migratory Birds. Oxford University Press, New York.

  • Peterson, R. T. 1980. A field guide to the birds of eastern and central North America. Fourth Edition. Houghton Mifflin Co., Boston, MA. 384 pages.

  • Pyle, P., N. Nur, and D.F. DeSante. 1994. Trends in nocturnal migrant landbird populations at southeast Farallon Island, California, 1968-1992. Studies in Avian Biology 15:58-74.

  • Raffaele, H., J. Wiley, O. Garrido, A. Keith, and J. Raffaele. 1998. A guide to the birds of the West Indies. Princeton University Press, Princeton, NJ. 511 pp.

  • Ridgely, R. S. 2002. Distribution maps of South American birds. Unpublished.

  • Ridgely, R. S. and J. A. Gwynne, Jr. 1989. A Guide to the Birds of Panama. 2nd edition. Princeton University Press, Princeton, USA.

  • Riparian Habitat Joint Venture. 2000. Version 1.0. The riparian bird conservation plan: a strategy for reversing the decline of riparian associated birds in California. California Partners in Flight. Available at: http://www.prbo.org/CPIF/Riparian/ripariandl.html.

  • Robbins, C. S., J. R. Sauer, R. S. Greenberg, and S. Droege. 1989. Population declines in North American birds that migrate to the neotropics. Proceeding of the National Academy of Science 86:7858-7662.

  • Sauer, J.R., S. Schwartz, and B. Hoover. 1996. The Christmas Bird Count Home Page. Version 95.1 U.S.G.S. Biological Resource Division, Patuxent Wildlife Research Center, Laurel, MD. Online. Available: http://www.mbr.nbs.gov/bbs/cbc.html.

  • Sauer, J.R., and S. Droege. 1992. Geographical patterns in population trends of Neotropical migrants in North America. Pages 26-42 in J.M. Hagan, III, and D.W. Johnston, editors. Ecology and conservation of Neotropical migrant landbirds. Smithsonian Institution Press, Washington, DC.

  • Sealy, S.G. 1978. Possible influence of food on egg-laying and clutch size in the black-billed cuckoo. Condor 80:103-104.

  • See SERO listing

  • Species Information Library (SIL). 1999. BiblioLine species information library at http://biblioline.nisc.com.

  • Spencer, O.R. 1943. Nesting habits of the black-billed cuckoo. Wilson Bull. 55:11-22.

  • Stiles, F. G. and A. F. Skutch. 1989. A guide to the birds of Costa Rica. Cornell University Press, Ithaca, New York, USA. 511 pp.

  • Stokes, D. W., and L. Q. Stokes. 1996. Stokes field guide to birds: western region. Little, Brown & Company Limited, Boston.

  • Terres, J. K. 1980. The Audubon Society encyclopedia of North American birds. Alfred A. Knopf, New York.

  • Thomas, B.T. 1995. Black-billed cuckoo parasitizes the nest of a yellow-breasted chat. The Raven 66(1):3-5.

  • Whittaker, A. and D. C. Oren. 1999. Important ornithological records from the Rio Juruá, western Amazonia, including twelve additions to the Brazilian avifauna. Bulletin of the British Ornithologists' Club 119:235-250.

  • Zook, J. L. 2002. Distribution maps of the birds of Nicaragua, Costa Rica, and Panama. Unpublished.

  • del Hoyo, J., A. Elliott, and J. Sargatal. 1997. Handbook of birds of the world, v. 4. Lynx Edicions, Barcelona.

Use Guidelines & Citation

Use Guidelines and Citation

The Small Print: Trademark, Copyright, Citation Guidelines, Restrictions on Use, and Information Disclaimer.

Note: All species and ecological community data presented in NatureServe Explorer at http://explorer.natureserve.org were updated to be current with NatureServe's central databases as of March 2018.
Note: This report was printed on

Trademark Notice: "NatureServe", NatureServe Explorer, The NatureServe logo, and all other names of NatureServe programs referenced herein are trademarks of NatureServe. Any other product or company names mentioned herein are the trademarks of their respective owners.

Copyright Notice: Copyright © 2018 NatureServe, 4600 N. Fairfax Dr., 7th Floor, Arlington Virginia 22203, U.S.A. All Rights Reserved. Each document delivered from this server or web site may contain other proprietary notices and copyright information relating to that document. The following citation should be used in any published materials which reference the web site.

Citation for data on website including State Distribution, Watershed, and Reptile Range maps:
NatureServe. 2018. NatureServe Explorer: An online encyclopedia of life [web application]. Version 7.1. NatureServe, Arlington, Virginia. Available http://explorer.natureserve.org. (Accessed:

Citation for Bird Range Maps of North America:
Ridgely, R.S., T.F. Allnutt, T. Brooks, D.K. McNicol, D.W. Mehlman, B.E. Young, and J.R. Zook. 2003. Digital Distribution Maps of the Birds of the Western Hemisphere, version 1.0. NatureServe, Arlington, Virginia, USA.

Acknowledgement Statement for Bird Range Maps of North America:
"Data provided by NatureServe in collaboration with Robert Ridgely, James Zook, The Nature Conservancy - Migratory Bird Program, Conservation International - CABS, World Wildlife Fund - US, and Environment Canada - WILDSPACE."

Citation for Mammal Range Maps of North America:
Patterson, B.D., G. Ceballos, W. Sechrest, M.F. Tognelli, T. Brooks, L. Luna, P. Ortega, I. Salazar, and B.E. Young. 2003. Digital Distribution Maps of the Mammals of the Western Hemisphere, version 1.0. NatureServe, Arlington, Virginia, USA.

Acknowledgement Statement for Mammal Range Maps of North America:
"Data provided by NatureServe in collaboration with Bruce Patterson, Wes Sechrest, Marcelo Tognelli, Gerardo Ceballos, The Nature Conservancy-Migratory Bird Program, Conservation International-CABS, World Wildlife Fund-US, and Environment Canada-WILDSPACE."

Citation for Amphibian Range Maps of the Western Hemisphere:
IUCN, Conservation International, and NatureServe. 2004. Global Amphibian Assessment. IUCN, Conservation International, and NatureServe, Washington, DC and Arlington, Virginia, USA.

Acknowledgement Statement for Amphibian Range Maps of the Western Hemisphere:
"Data developed as part of the Global Amphibian Assessment and provided by IUCN-World Conservation Union, Conservation International and NatureServe."

NOTE: Full metadata for the Bird Range Maps of North America is available at:
http://www.natureserve.org/library/birdDistributionmapsmetadatav1.pdf.

Full metadata for the Mammal Range Maps of North America is available at:
http://www.natureserve.org/library/mammalsDistributionmetadatav1.pdf.

Restrictions on Use: Permission to use, copy and distribute documents delivered from this server is hereby granted under the following conditions:
  1. The above copyright notice must appear in all copies;
  2. Any use of the documents available from this server must be for informational purposes only and in no instance for commercial purposes;
  3. Some data may be downloaded to files and altered in format for analytical purposes, however the data should still be referenced using the citation above;
  4. No graphics available from this server can be used, copied or distributed separate from the accompanying text. Any rights not expressly granted herein are reserved by NatureServe. Nothing contained herein shall be construed as conferring by implication, estoppel, or otherwise any license or right under any trademark of NatureServe. No trademark owned by NatureServe may be used in advertising or promotion pertaining to the distribution of documents delivered from this server without specific advance permission from NatureServe. Except as expressly provided above, nothing contained herein shall be construed as conferring any license or right under any NatureServe copyright.
Information Warranty Disclaimer: All documents and related graphics provided by this server and any other documents which are referenced by or linked to this server are provided "as is" without warranty as to the currentness, completeness, or accuracy of any specific data. NatureServe hereby disclaims all warranties and conditions with regard to any documents provided by this server or any other documents which are referenced by or linked to this server, including but not limited to all implied warranties and conditions of merchantibility, fitness for a particular purpose, and non-infringement. NatureServe makes no representations about the suitability of the information delivered from this server or any other documents that are referenced to or linked to this server. In no event shall NatureServe be liable for any special, indirect, incidental, consequential damages, or for damages of any kind arising out of or in connection with the use or performance of information contained in any documents provided by this server or in any other documents which are referenced by or linked to this server, under any theory of liability used. NatureServe may update or make changes to the documents provided by this server at any time without notice; however, NatureServe makes no commitment to update the information contained herein. Since the data in the central databases are continually being updated, it is advisable to refresh data retrieved at least once a year after its receipt. The data provided is for planning, assessment, and informational purposes. Site specific projects or activities should be reviewed for potential environmental impacts with appropriate regulatory agencies. If ground-disturbing activities are proposed on a site, the appropriate state natural heritage program(s) or conservation data center can be contacted for a site-specific review of the project area (see Visit Local Programs).

Feedback Request: NatureServe encourages users to let us know of any errors or significant omissions that you find in the data through (see Contact Us). Your comments will be very valuable in improving the overall quality of our databases for the benefit of all users.