Cistothorus palustris - (Wilson, 1810)
Marsh Wren
Other English Common Names: marsh wren
Synonym(s): Telmatodytes palustris
Taxonomic Status: Accepted
Related ITIS Name(s): Cistothorus palustris (A. Wilson, 1810) (TSN 178608)
French Common Names: troglodyte des marais
Spanish Common Names: Chivirín Pantanero
Unique Identifier: ELEMENT_GLOBAL.2.106147
Element Code: ABPBG10020
Informal Taxonomy: Animals, Vertebrates - Birds - Perching Birds
 
Kingdom Phylum Class Order Family Genus
Animalia Craniata Aves Passeriformes Troglodytidae Cistothorus
Genus Size: B - Very small genus (2-5 species)
Check this box to expand all report sections:
Concept Reference
Help
Concept Reference: American Ornithologists' Union (AOU). 1998. Check-list of North American birds. Seventh edition. American Ornithologists' Union, Washington, D.C. [as modified by subsequent supplements and corrections published in The Auk]. Also available online: http://www.aou.org/.
Concept Reference Code: B98AOU01NAUS
Name Used in Concept Reference: Cistothorus palustris
Taxonomic Comments: Formerly known as Long-billed Marsh-Wren. Placed in monotypic genus Telmatodytes by many authors (AOU 1983). Composed of two groups which may represent separate species: paludicola of western North America (Western Marsh-Wren) and palustris of eastern North America (Eastern Marsh-Wren) (Kroodsma 1989, AOU 1998). As yet not known if differences in song and plumage types are correlated, or if marsh wrens care about the song difference and what this means in terms of gene exchange (DeBenedictis, 1990, Birding 22:98-100).
Conservation Status
Help

NatureServe Status

Global Status: G5
Global Status Last Reviewed: 07Apr2016
Global Status Last Changed: 03Dec1996
Ranking Methodology Used: Ranked by inspection
Rounded Global Status: G5 - Secure
Nation: United States
National Status: N5B,N5N (05Jan1997)
Nation: Canada
National Status: N5B,N5N,N5M (02Jan2018)

U.S. & Canada State/Province Status
Due to latency between updates made in state, provincial or other NatureServe Network databases and when they appear on NatureServe Explorer, for state or provincial information you may wish to contact the data steward in your jurisdiction to obtain the most current data. Please refer to our Distribution Data Sources to find contact information for your jurisdiction.
United States Alabama (S2B,S4N), Arizona (S2B,S3S4N), Arkansas (S4N), California (SNR), Colorado (S3B), Connecticut (S4B), Delaware (S4B), District of Columbia (S1B,S3N), Florida (SNR), Georgia (S5), Idaho (S5B,S5N), Illinois (S4), Indiana (S3B), Iowa (S3B), Kansas (S1B,S2N), Kentucky (SNA), Louisiana (S4), Maine (S4B), Maryland (S4B,S2N), Massachusetts (S2S3B), Michigan (S3), Minnesota (SNRB), Mississippi (S3S4B,S4N), Missouri (S3), Montana (S5B), Navajo Nation (S3N), Nebraska (S3), Nevada (S4N), New Hampshire (S3B), New Jersey (S4B,S4N), New Mexico (S1B,S5N), New York (S5), North Carolina (S3B,S4N), North Dakota (SNRB), Ohio (S3), Oklahoma (S2N), Oregon (S5), Pennsylvania (S2S3B), Rhode Island (S2B,S3N), South Carolina (SNR), South Dakota (S5B), Tennessee (S3N), Texas (S4B), Utah (S3S4B,S3N), Vermont (S4B), Virginia (S4B), Washington (S4N,S5B), West Virginia (S1B,S2N), Wisconsin (S4B), Wyoming (S4B)
Canada Alberta (S5B), British Columbia (S5), Manitoba (S5B), New Brunswick (S2B,S2M), Northwest Territories (SUB), Nova Scotia (S1B), Ontario (S4B), Quebec (S4B), Saskatchewan (S5B), Yukon Territory (SU)

Other Statuses

IUCN Red List Category: LC - Least concern

NatureServe Global Conservation Status Factors

Range Extent Comments: BREEDS: central British Columbia across southern Canada to New Brunswick, south to southern California, northern Mexico, Texas, Gulf Coast, and Florida; local breeder in interior. WINTERS: coastal areas throughout breeding range and in interior from southern U.S. to southern Mexico.

Other NatureServe Conservation Status Information

Distribution
Help
Global Range: BREEDS: central British Columbia across southern Canada to New Brunswick, south to southern California, northern Mexico, Texas, Gulf Coast, and Florida; local breeder in interior. WINTERS: coastal areas throughout breeding range and in interior from southern U.S. to southern Mexico.

U.S. States and Canadian Provinces

Due to latency between updates made in state, provincial or other NatureServe Network databases and when they appear on NatureServe Explorer, for state or provincial information you may wish to contact the data steward in your jurisdiction to obtain the most current data. Please refer to our Distribution Data Sources to find contact information for your jurisdiction.
Color legend for Distribution Map
NOTE: The maps for birds represent the breeding status by state and province. In some jurisdictions, the subnational statuses for common species have not been assessed and the status is shown as not-assessed (SNR). In some jurisdictions, the subnational status refers to the status as a non-breeder; these errors will be corrected in future versions of these maps. A species is not shown in a jurisdiction if it is not known to breed in the jurisdiction or if it occurs only accidentally or casually in the jurisdiction. Thus, the species may occur in a jurisdiction as a seasonal non-breeding resident or as a migratory transient but this will not be indicated on these maps. See other maps on this web site that depict the Western Hemisphere ranges of these species at all seasons of the year.
Endemism: occurs (regularly, as a native taxon) in multiple nations

U.S. & Canada State/Province Distribution
United States AL, AR, AZ, CA, CO, CT, DC, DE, FL, GA, IA, ID, IL, IN, KS, KY, LA, MA, MD, ME, MI, MN, MO, MS, MT, NC, ND, NE, NH, NJ, NM, NN, NV, NY, OH, OK, OR, PA, RI, SC, SD, TN, TX, UT, VA, VT, WA, WI, WV, WY
Canada AB, BC, MB, NB, NS, NT, ON, QC, SK, YT

Range Map
Note: Range depicted for New World only. The scale of the maps may cause narrow coastal ranges or ranges on small islands not to appear. Not all vagrant or small disjunct occurrences are depicted. For migratory birds, some individuals occur outside of the passage migrant range depicted. For information on how to obtain shapefiles of species ranges see our Species Mapping pages at www.natureserve.org/conservation-tools/data-maps-tools.

Range Map Compilers: NatureServe, 2002


U.S. Distribution by County Help
State County Name (FIPS Code)
AZ La Paz (04012), Mohave (04015)
CT Litchfield (09005)*
FL Citrus (12017), Duval (12031), Nassau (12089), Taylor (12123), Wakulla (12129)
IN Allen (18003), Boone (18011), Elkhart (18039), Fulton (18049), Greene (18055), Henry (18065), Huntington (18069), Jackson (18071), Jasper (18073), Kosciusko (18085), La Porte (18091), Lagrange (18087), Lake (18089), Marshall (18099), Newton (18111), Noble (18113), Porter (18127), Pulaski (18131)*, St. Joseph (18141), Starke (18149), Steuben (18151), Vigo (18167), White (18181), Whitley (18183)
KS Barton (20009)
MA Essex (25009), Middlesex (25017), Worcester (25027)
MI Allegan (26005), Arenac (26011), Barry (26015), Bay (26017), Benzie (26019), Berrien (26021), Chippewa (26033), Delta (26041), Grand Traverse (26055), Gratiot (26057), Huron (26063), Jackson (26075), Kent (26081), Lenawee (26091), Livingston (26093), Mackinac (26097), Manistee (26101), Mason (26105), Menominee (26109), Monroe (26115), Muskegon (26121), Oakland (26125), Oceana (26127), Ottawa (26139), Saginaw (26145), Sanilac (26151), St. Clair (26147), St. Joseph (26149), Tuscola (26157), Washtenaw (26161), Wayne (26163)
MO Adair (29001), Boone (29019), Buchanan (29021), Holt (29087), Linn (29115), Pettis (29159), Pike (29163), Platte (29165)*, Pulaski (29169), Saline (29195)
NH Carroll (33003), Cheshire (33005), Coos (33007), Grafton (33009), Hillsborough (33011), Merrimack (33013), Rockingham (33015), Strafford (33017), Sullivan (33019)
NM Mckinley (35031), Sandoval (35043)
PA Berks (42011)*, Bradford (42015), Bucks (42017)*, Butler (42019), Chester (42029), Crawford (42039), Dauphin (42043)*, Delaware (42045), Erie (42049), Huntingdon (42061), Lancaster (42071)*, Lawrence (42073), Luzerne (42079), Mercer (42085), Montour (42093), Northumberland (42097), Philadelphia (42101), Susquehanna (42115), Tioga (42117), York (42133)
RI Bristol (44001)*, Newport (44005), Providence (44007), Washington (44009)
* Extirpated/possibly extirpated
U.S. Distribution by Watershed Help
Watershed Region Help Watershed Name (Watershed Code)
01 Upper Androscoggin (01040001)+, Saco (01060002)+, Piscataqua-Salmon Falls (01060003)+, Merrimack (01070002)+, Contoocook (01070003)+, Nashua (01070004)+, Concord (01070005)+, Merrimack (01070006)+, Upper Connecticut (01080101)+, Waits (01080103)+, Upper Connecticut-Mascoma (01080104)+, Black-Ottauquechee (01080106)+, West (01080107)+, Middle Connecticut (01080201)+, Chicopee (01080204)+, Farmington (01080207)+*, Charles (01090001)+, Cape Cod (01090002)+, Blackstone (01090003)+, Narragansett (01090004)+, Pawcatuck-Wood (01090005)+
02 Middle Delaware-Musconetcong (02040105)+*, Lower Delaware (02040202)+, Schuylkill (02040203)+*, Brandywine-Christina (02040205)+, Tioga (02050104)+, Upper Susquehanna-Tunkhannock (02050106)+, Upper Susquehanna-Lackawanna (02050107)+, Pine (02050205)+, Lower West Branch Susquehanna (02050206)+, Raystown (02050303)+, Lower Susquehanna-Swatara (02050305)+, Lower Susquehanna (02050306)+*
03 Cumberland-St. Simons (03070203)+, St. Marys (03070204)+, Nassau (03070205)+, Lower St. Johns (03080103)+, Crystal-Pithlachascotee (03100207)+, Econfina-Steinhatchee (03110102)+, Apalachee Bay-St. Marks (03120001)+
04 Cedar-Ford (04030109)+, Tacoosh-Whitefish (04030111)+, Little Calumet-Galien (04040001)+, St. Joseph (04050001)+, Black-Macatawa (04050002)+, Kalamazoo (04050003)+, Upper Grand (04050004)+, Maple (04050005)+, Lower Grand (04050006)+, Pere Marquette-White (04060101)+, Muskegon (04060102)+, Manistee (04060103)+, Betsie-Platte (04060104)+, Boardman-Charlevoix (04060105)+, Brevoort-Millecoquins (04060107)+, St. Marys (04070001)+, Carp-Pine (04070002)+, Au Gres-Rifle (04080101)+, Kawkawlin-Pine (04080102)+, Pigeon-Wiscoggin (04080103)+, Shiawassee (04080203)+, Saginaw (04080206)+, Lake Huron (04080300)+, St. Clair (04090001)+, Lake St. Clair (04090002)+, Detroit (04090004)+, Huron (04090005)+, Ottawa-Stony (04100001)+, Raisin (04100002)+, St. Joseph (04100003)+, Chautauqua-Conneaut (04120101)+
05 Middle Allegheny-Tionesta (05010003)+, French (05010004)+, Shenango (05030102)+, Connoquenessing (05030105)+, Upper Wabash (05120101)+, Tippecanoe (05120106)+, Sugar (05120110)+, Middle Wabash-Busseron (05120111)+, Upper White (05120201)+, Lower White (05120202)+, Driftwood (05120204)+, Muscatatuck (05120207)+
07 The Sny (07110004)+, Kankakee (07120001)+, Iroquois (07120002)+, Chicago (07120003)+
10 Tarkio-Wolf (10240005)+, Independence-Sugar (10240011)+, Lower Grand (10280103)+, Upper Chariton (10280201)+, Upper Gasconade (10290201)+, Lower Missouri-Crooked (10300101)+, Lower Missouri-Moreau (10300102)+, Lamine (10300103)+
11 Cow (11030011)+
13 Jemez (13020202)+
15 Upper Puerco (15020006)+, Havasu-Mohave Lakes (15030101)+, Sacramento Wash (15030103)+, Imperial Reservoir (15030104)+
+ Natural heritage record(s) exist for this watershed
* Extirpated/possibly extirpated
Ecology & Life History
Help
Reproduction Comments: Clutch size is 3-10 (commonly 5-6). Two broods per year, sometimes 3. Incubation, by female, lasts 12-16 days. Young leave nest at 11-16 days but are still fed. Males in most populations are polygynous (Leonard and Picman 1987).
Ecology Comments: Adults may destroy eggs and young of conspecifics and of other marsh-nesting passerines (see Leonard and Picman 1987). May be excluded from areas of marsh by yellow-headed blackbird (Leonard and Picman 1986). Territory size small, generally less than 0.2 hectares (Verner 1965, Verner and Engelsen 1970, Kale 1965).
Non-Migrant: Y
Locally Migrant: Y
Long Distance Migrant: Y
Mobility and Migration Comments: Northern interior breeding populations highly migratory, coastal and southern populations resident or locally migratory.
Estuarine Habitat(s): Herbaceous wetland
Palustrine Habitat(s): HERBACEOUS WETLAND
Habitat Comments: Freshwater and brackish marshes in cattails, tule, bulrush, and reeds (AOU 1983). Nests in marsh vegetation; female finishes one of several nests started by male; male may continue to build nests even after female begins incubation. Nesting success may be greatest in marshes with relatively dense vegetation and deep water (Leonard and Picman 1987).
Adult Food Habits: Invertivore
Immature Food Habits: Invertivore
Food Comments: Eats mainly insects and other invertebrates.
Adult Phenology: Diurnal
Immature Phenology: Diurnal
Length: 13 centimeters
Weight: 12 grams
Economic Attributes Not yet assessed
Help
Management Summary Not yet assessed
Help
Population/Occurrence Delineation
Help
Group Name: Passerines

Use Class: Breeding
Subtype(s): Foraging Area, Nest Site, Nesting Colony
Minimum Criteria for an Occurrence: Evidence of historical breeding, or current and likely recurring breeding, at a given location, minimally a reliable observation of one or more breeding pairs in appropriate habitat. Be cautious about creating EOs for observations that may represent single breeding events outside the normal breeding distribution.

Mapping Guidance: Breeding occurrences include nesting areas as well as foraging areas.

For swallows and other species that have separate nesting and foraging areas, separations are based on nest sites or nesting areas, not to locations of foraging individuals. For example, nesting areas separated by a gap larger than the separation distance are different occurrences, regardless of the foraging locations of individuals from those nesting areas. This separation procedure is appropriate because nesting areas are the critical aspect of swallow breeding occurrences, tend to be relatively stable or at least somwhat predictable in general location, and so are the basis for effective conservation; foraging areas are much more flexible and not necessarily static.

Separation Distance for Unsuitable Habitat: 5 km
Separation Distance for Suitable Habitat: 5 km
Separation Justification: Significant dispersal and associated high potential for gene flow among populations of birds separated by tens of kilometers (e.g., Moore and Dolbeer 1989), and increasing evidence that individuals leave their usual home range to engage in extrapair copulations, as well as long foraging excursions of some species, make it difficult to circumscribe occurrences on the basis of meaningful population units without occurrences becoming too large. Hence, a moderate, standardized separation distance has been adopted for songbirds and flycatchers; it should yield occurrences that are not too spatially expansive while also accounting for the likelihood of gene flow among populations within a few kilometers of each other.

Be careful not to separate a population's nesting areas and foraging areas as different occurrences; include them in the same occurrence even if they are more than 5 km apart. Mean foraging radius (from nesting area) of Brown-headed Cowbird females was 4.0 kilometers in California, 1.2 kilometers in Illinois-Missouri (Thompson 1994). Yellow-headed Blackbirds, Brewer's Blackbirds, and probably Red-winged Blackbirds all forage up to 1.6 kilometers away from breeding colony (Willson 1966, Horn 1968). In one study, Brewer's Blackbirds were found as far as 10 kilometers from nesting area (Williams 1952), but this may be unusual.

For swallows and other parrerines with similar behavioral ecology, separation distance pertains to nest sites or nesting colonies, not to locations of foraging individuals. For example, nesting areas separated by a gap of more than 5 km are different occurrences, regardless of the foraging locations of individuals from those nesting areas. This separation procedure is appropriate because nesting areas are the critical aspect of swallow breeding occurrences, tend to be relatively stable or at least somwhat predictable in general location, and so are the basis for effective conservation; foraging areas are much more flexible and not necessarily static.

Be cautious about creating EOs for observations that may represent single breeding events outside the normal breeding distribution.

Unsuitable habitat: Habitat not normally used for breeding/feeding by a particular species. For example, unsuitable habitat for grassland and shrubland birds includes forest/woodland, urban/suburban, and aquatic habitats. Most habitats would be suitable for birds with versatile foraging habits (e.g., most corvids).

Date: 10Sep2004
Author: Hammerson, G.

Use Class: Migratory stopover
Subtype(s): Foraging Area, Roost Site
Minimum Criteria for an Occurrence: For most passerines: Evidence of recurring presence of migrating individuals (including historical) and potential recurring presence at a given location; minimally a reliable observation of 25 birds in appropriate habitat.

For swallows: Evidence of recurring presence of migrating flocks (including historical) and potential recurring presence at a given location; minimally a reliable observation of 100 birds in appropriate habitat (e.g., traditional roost sites).

Occurrences should be locations where the species is resident for some time during the appropriate season; it is preferable to have observations documenting presence over at least 7 days annually.

EOs should not be described for species that are nomadic during nonbreeding season: e.g., Lark Bunting.

Be cautious about creating EOs for observations that may represent single events.

Separation Distance for Unsuitable Habitat: 5 km
Separation Distance for Suitable Habitat: 5 km
Separation Justification: Separation distance somewhat arbitrary but intended to define occurrences of managable size for conservation purposes. Occurrences defined primarily on the basis of areas supporting concentrations of birds, rather than on the basis of distinct populations.

For swallows and other species with similar behavioral ecology, the separation distance pertains to communal roost sites rather than to foraging areas; the former tend to be more stable and specific over time than the latter.

Date: 03Sep2004
Author: Hammerson, G., and S. Cannings

Use Class: Nonbreeding
Subtype(s): Foraging Area, Roost Site
Minimum Criteria for an Occurrence: Any area used traditionally in the nonbreeding season (used for populations that are not resident in a location year-round). Minimally, reliable observations of 10 or more individuals in appropriate habitat for 20 or more days at a time. For G1-G3 species, observations of fewer individuals could constitute an occurrence of conservation value. Sites used during migration should be documented under the 'migratory stopover' location use class.

Separation Distance for Unsuitable Habitat: 5 km
Separation Distance for Suitable Habitat: 5 km
Separation Justification: Separation distance is necessarily arbitrary but attempts to balance the high mobility of birds with the need for occurrences of reasonable spatial scope. Note that a population's roost sites and foraging areas are parts of the same occurrence, even if they are more than 5 km apart.

For swallows and other species with similar behavioral ecology, the separation distance pertains to communal roost sites rather than to foraging areas; the former tend to be more stable and specific over time than the latter.

Date: 03Sep2004
Author: Hammerson, G.

Use Class: Nonmigratory
Minimum Criteria for an Occurrence: Occurrences are based on evidence of historical presence, or current and likely recurring presence, at a particular location. Such evidence minimally includes collection or reliable observation and documentation of one or more individuals in or near appropriate habitat.

These occurrence specifications are used for nonmigratory populations of passerine birds.

Separation Barriers: None.
Separation Distance for Unsuitable Habitat: 5 km
Separation Distance for Suitable Habitat: 5 km
Separation Justification: Significant dispersal and associated high potential for gene flow among populations of birds separated by tens of kilometers (e.g., Moore and Dolbeer 1989), and increasing evidence that individuals leave their usual home range to engage in extrapair copulations, as well as long foraging excursions of some species, make it difficult to circumscribe occurrences on the basis of meaningful population units without occurrences becoming too large. Hence, a moderate, standardized separation distance has been adopted for songbirds and flycatchers; it should yield occurrences that are not too spatially expansive while also accounting for the likelihood of gene flow among populations within a few kilometers of each other.

Be careful not to separate a population's nesting areas and breeding-season foraging areas as different occurrences; include them in the same occurrence even if they are more than 5 km apart. Blue jays have small summer home ranges but fly up to 4 kilometers to harvest mast (Tarvin and Woolfenden 1999). Flocks of pinyon jays range over 21-29 square kilometers (Ligon 1971, Balda and Bateman 1971); nesting and foraging areas may be widely separated. Tricolored blackbirds forage in flocks that range widely to more than 15 kilometers from the nesting colony (Beedy and Hamilton 1999).

Unsuitable habitat: Habitat not normally used for breeding/feeding by a particular species. For example, unsuitable habitat for grassland and shrubland birds includes forest/woodland, urban/suburban, and aquatic habitats. Most habitats would be suitable for birds with versatile foraging habits (e.g., most corvids).

Date: 10Sep2004
Author: Hammerson, G.
Notes: These specs pertain to nonmigratory species.
Population/Occurrence Viability
Help
U.S. Invasive Species Impact Rank (I-Rank) Not yet assessed
Help
Authors/Contributors
Help
Element Ecology & Life History Edition Date: 18Mar1994
Element Ecology & Life History Author(s): Hammerson, G.

Zoological data developed by NatureServe and its network of natural heritage programs (see Local Programs) and other contributors and cooperators (see Sources).

References
Help
  • Alabama Breeding Bird Atlas 2000-2006 Homepage. 2009. T.M. Haggerty (editor), Alabama Ornithological Society. Available at http://www.una.edu/faculty/thaggerty/BBA%20website/Index.htm.

  • Alabama Ornithological Society. 2006. Field checklist of Alabama birds. Alabama Ornithological Society, Dauphin Island, Alabama. [Available online at http://www.aosbirds.org/documents/AOSChecklist_april2006.pdf ]

  • Allen, C. R., S. Demarais, and R. S. Lutz. 1994. Red imported fire ant impact on wildlife: an overview. The Texas Journal of Science 46(1):51-59.

  • American Ornithologists Union (AOU). 1998. Check-list of North American Birds. 7th edition. American Ornithologists Union, Washington, D.C. 829 pages.

  • American Ornithologists' Union (AOU). 1983. Check-list of North American Birds, 6th edition. Allen Press, Inc., Lawrence, Kansas. 877 pp.

  • American Ornithologists' Union (AOU). 1998. Check-list of North American birds. Seventh edition. American Ornithologists' Union, Washington, D.C. [as modified by subsequent supplements and corrections published in The Auk]. Also available online: http://www.aou.org/.

  • Andrews, R. R. and R. R. Righter. 1992. Colorado Birds. Denver Museum of Natural History, Denver. 442 pp.

  • Aquin, P. 1999. Évaluation de la situation des groupes taxonomiques des oiseaux du Québec. Ministère de l'Environnement et de la Faune. 13 pages.

  • Audubon Society. 1981-1985. Breeding Bird Atlas of New Hampshire. (unpublished).

  • B83COM01NAUS - Added from 2005 data exchange with Alberta, Canada.

  • Balda, R. P., and G. C. Bateman. 1971. Flocking and annual cycle of the piñon jay, Gymnorhinus cyanocephalus. Condor 73:287-302.

  • Bent, A.C. 1948. Life histories of North American nuthatches, wrens, thrashers, and their allies. U.S. National Museum Bulletin 195. Washington, DC.

  • BirdLife International. 2004b. Threatened birds of the world 2004. CD ROM. BirdLife International, Cambridge, UK.

  • Bull, John. 1974. Birds of New York State. Doubleday, Garden City, New York. 655 pp.

  • Cadman, M. D., P. F. J. Eagles, and F. M. Helleiner. 1987. The Atlas of Breeding Birds of Ontario. University of Waterloo Press, Waterloo, Canada. 617pp.

  • Campbell, Jim, and Midge Lechner. 1995. Endangered, Threatened, and Special Concern Species. Observation Notes. 4 pp.

  • Campbell, R.W., N.K. Dawe, I. McTaggart-Cowan, J.M. Cooper, G.W. Kaiser, M.C.E. McNall and G.E.J. Smith 1997. The Birds of British Columbia, Vol. 3, Passerines: Flycatchers through Vireos. UBC Press in cooperation with Environ. Can., Can. Wildl. Serv. and B.C. Minist. Environ., Lands and Parks, Wildl. Branch. 700pp.

  • Cannings, S. 2001. EO Specifications for Marsh Wren (Cistothorus palustris). NatureServe, Unpublished. 1 pp.

  • Cistothorus palustris/Marsh Wren. 2008. Copyright Andy Teucher.

  • Colorado Bird Observatory. 1997. 1996 Reference Guide to the Monitoring and Conservation Status of Colorado's Breeding Birds. Colorado Bird Observatory, Colorado Division of Wildlife, Great Outdoors Colorado Trust Fund, and Partners, March 21, 1997.

  • DICKINSON, MARY B., ED. 1999. FIELD GUIDE TO THE BIRDS OF NORTH AMERICA, 3RD ED. NATIONAL GEOGRAPHIC SOCIETY, WASHINGTON, D.C. 480 PP.

  • Desrosiers A., F. Caron et R. Ouellet. 1995. Liste de la faune vertébrée du Québec. Les publications du Québec. 122

  • Dionne C. 1906. Les oiseaux de la province de Québec. Dussault et Proulx.

  • Division of Natural Resources, Navajo Fish and Wildlife Department. 1995. Endangered Species List for The Navajo Nation.

  • Dorn, Jane L. and R.D. Dorn. 1990. Wyoming Birds. Mountain West Publishing, Cheyenne.

  • Dunn, E. H., C. M. Downes, and B. T. Collins. 2000. The Canadian Breeding Bird Survey, 1967-1998. Canadian Wildlife Service Progress Notes No. 216. 40 pp.

  • Godfrey, W. E. 1986. The birds of Canada. Revised edition. National Museum of Natural Sciences, Ottawa. 596 pp. + plates.

  • Harrison, C. 1978. A Field Guide to the Nests, Eggs and Nestlings of North American Birds. Collins, Cleveland, Ohio.

  • Harrison, H. H. 1979. A field guide to western birds' nests. Houghton Mifflin Company, Boston. 279 pp.

  • Haw, James. 1994. Summer Observations of Endangered Bird Species.

  • Horn, H. S. 1968. The adaptive significance of colonial nesting in the Brewer's Blackbird. Ecology 49:682-694.

  • Imhof, T. A. 1976. Alabama birds. Second edition. University of Alabama Press, Tuscaloosa. 445 pages.

  • Imhof, T. A. 1976. Alabama birds. Second edition. Univ. Alabama Press, Tuscaloosa. 445 pp.

  • Kale, H. W. 1965. Ecology and bioenergetics of the long-billed marsh wren in Georgia salt marshes. Publ. of the Nuttall Ornithol. Club, No. 5. 142pp.

  • Kroodsma, D. E. 1989. Two North American song populations of the marsh wren reach distributional limits in the central Great Plains. Condor 91:332-340.

  • Kroodsma, D. E., and J. Verner. 1997. Marsh Wren (Cistothorus palustris). No. 308 in A. Poole and F. Gill, editors. The Birds of North America. The Academy of Natural Sciences, Philadelphia and The American Ornithologists' Union, Washington, D.C.

  • Kroodsma, Donald E. and Jared Verner. 1997. Marsh Wren; The Birds of North America. Vol. 8, No. 308. American Orinithologists' Union. The Academy of Natural Sciences of Philadelphia.

  • LaRue, C.T. 1994. Birds of northern Black Mesa, Navajo County, Arizona. Great Basin Naturalist 54(1):1-63.

  • Laughlin, S.B. and D.P. Kibbe, eds. 1985. The Atlas of Bre eding Birds of Vermont. Univ. Press of New England. 456pp.

  • Leonard, M. L., and J. Picman. 1986. Why are nesting wrensand yellow-headed blackbirds spatially segregated? Auk 103:135-140.

  • Leonard, M. L., and J. Picman. 1987. Nesting success and habitat selection by marsh wrens. Auk 104:491-495.

  • Ligon, J. D. 1971. Late summer-autumnal breeding of the piñon jay in New Mexico. Condor 73:147-153.

  • Lowery, George H. 1974. The Birds of Louisiana. LSU Press. 651pp.

  • Mills, Charles E. 1991. The Birds of a Southern Indiana Coal Mine Reclamation Project. 69 Ind. Aud. Q. 65-79.

  • Mirarchi, R. E., M. A. Bailey, T. M. Haggerty, and T. L. Best, editors. 2004. Alabama wildlife. Volume 3. Imperiled amphibians, reptiles, birds, and mammals. The University of Alabama Press, Tuscaloosa, Alabama. 225 pages.

  • Mirarchi, R.E., editor. 2004. Alabama Wildlife. Volume 1. A checklist of vertebrates and selected invertebrates: aquatic mollusks, fishes, amphibians, reptiles, birds, and mammals. The University of Alabama Press, Tuscaloosa, Alabama. 209 pages.

  • Moore, W. S., and R. A. Dolbeer. 1989. The use of banding recovery data to estimate dispersal rates and gene flow in avian species: case studies in the Red-winged Blackbird and Common Grackle. Condor 91:242-253.

  • Mumford, Russell E. and Vivian A. Mumford. 1982. A Preliminary, Annotated List of the Birds of the Jasper- Pulaski Fish and Wildlife Area, Indiana. 60 (3) Ind. Aud. Q. 108-125.

  • Mumford, Russell E. and Vivian A. Mumford. 1984. Birds of the Willow Slough Fish and Wildlife Area, Indiana. 62 (2) Ind. Aud. Q. 51-65.

  • National Geographic Society, 1987. Field Guide to the birds of North America, second edition. The National Geographic Society, Washington, D.C.

  • Natural Resources Commission. 2014. Roster of Indiana Animals, Insects, and Plants That Are Extirpated, Endangered, Threatened or Rare. Information Bulletin #2 (Sixth Amendment. 20pp.

  • Nelson, D. 1993. Colorado Bird Atlas: Manual on Use of Breeding Codes. Denver Museum of Natural History, Denver. 27 pp.

  • New York State Breeding Bird Atlas. 1984. Preliminary species distribution maps, 1980-1984. New York State Department of Environmental Conservation, Wildlife Resources Center. Delmar, NY.

  • New York State Department of Environmental Conservation. Checklist of the amphibians, reptiles, birds, and mammals of New York State, including their protective status. Nongame Unit, Wildlife Resources Center, Delmar, NY.

  • Nicholson, C.P. 1997. Atlas of the breeding birds of Tennessee. The University of Tennessee Press. 426 pp.

  • Nixon, W. and C. Eckert. 2000. Yukon bird species at risk; status assessments. Canadian Wildlife Service (Whitehorse, Yukon), unpublished Report.

  • Ouellet H., M. Gosselin et J.P. Artigau. 1990. Nomenclature française des oiseaux d'Amérique du Nord. Secrétariat d'État du Canada. 457 p.

  • Parker III, T. A., D. F. Stotz, and J. W. Fitzpatrick. 1996. Ecological and distributional databases for neotropical birds. The University of Chicago Press, Chicago.

  • Parks Canada. 2000. Vertebrate Species Database. Ecosystems Branch, 25 Eddy St., Hull, PQ, K1A 0M5.

  • Peterson, R. T. 1980. A field guide to the birds of eastern and central North America. Fourth Edition. Houghton Mifflin Co., Boston, MA. 384 pages.

  • Poole, A. F. and F. B. Gill. 1992. The birds of North America. The American Ornithologists' Union, Washington, D.C. and The Academy of Natural Sciences, Philadelphia, PA.

  • Reeves, T. and A. Nelson. 1996. Birds of Morgan Lake: a guide to common species. Arizona Public Service, Four Corners Power Plant. 25 p.

  • See SERO listing

  • Sibley, D. A. 2000a. The Sibley guide to birds. Alfred A. Knopf, New York.

  • Sinclair, P.H., W.A. Nixon, C.D. Eckert and N.L. Hughes. 2003. Birds of the Yukon Territory. UBC Press, Vancouver, BC. 595pp.

  • Swift, Bryan L. 1987. An analysis of avian breeding habitats in Hudson River Tidal Marshes. New York State Department of Environmental Conservation, The Hudson River Foundation for Science and Environmental Research, Inc. 62 pp.

  • Tarvin, K. A., and G. E. Woolfenden. 1999. Blue Jay (Cyanocitta cristata). No. 469 IN A. Poole and F. Gill, editors. The birds of North America. The Birds of North America, Inc., Philadelphia, PA. 32pp.

  • Terres, J. K. 1980. The Audubon Society encyclopedia of North American birds. Alfred A. Knopf, New York.

  • Thompson, F. R., III. 1994. Temporal and spatial patterns of breeding brown-headed cowbirds in the midwestern United States. Auk 111:979-990.

  • Verner, J. 1965. Breeding biology of the long-billed marsh wren. Condor 67:6-30.

  • Verner, J., and G. H. Engelsen. 1970. Territories, multiple nest building, and polygyny in the long-billed marsh wren. Auk 87:557-567.

  • Wildlife Management Information System (WMIS). 2006+. Geo-referenced wildlife datasets (1900 to present) from all projects conducted by Environment and Natural Resources, Government of the Northwest Territories, Canada.  Available at http://www.enr.gov.nt.ca/programs/wildlife-research/wildlife-management-information-services

  • Williams, L. 1952b. Breeding behavior of the Brewer blackbird. Condor 54:3-47.

  • Willson, M. F. 1966. Breeding ecology of the Yellow-headed Blackbird. Ecological Monographs 36:51-77.

Use Guidelines & Citation

Use Guidelines and Citation

The Small Print: Trademark, Copyright, Citation Guidelines, Restrictions on Use, and Information Disclaimer.

Note: All species and ecological community data presented in NatureServe Explorer at http://explorer.natureserve.org were updated to be current with NatureServe's central databases as of March 2019.
Note: This report was printed on

Trademark Notice: "NatureServe", NatureServe Explorer, The NatureServe logo, and all other names of NatureServe programs referenced herein are trademarks of NatureServe. Any other product or company names mentioned herein are the trademarks of their respective owners.

Copyright Notice: Copyright © 2019 NatureServe, 2511 Richmond (Jefferson Davis) Highway, Suite 930, Arlington, VA 22202, U.S.A. All Rights Reserved. Each document delivered from this server or web site may contain other proprietary notices and copyright information relating to that document. The following citation should be used in any published materials which reference the web site.

Citation for data on website including State Distribution, Watershed, and Reptile Range maps:
NatureServe. 2019. NatureServe Explorer: An online encyclopedia of life [web application]. Version 7.1. NatureServe, Arlington, Virginia. Available http://explorer.natureserve.org. (Accessed:

Citation for Bird Range Maps of North America:
Ridgely, R.S., T.F. Allnutt, T. Brooks, D.K. McNicol, D.W. Mehlman, B.E. Young, and J.R. Zook. 2003. Digital Distribution Maps of the Birds of the Western Hemisphere, version 1.0. NatureServe, Arlington, Virginia, USA.

Acknowledgement Statement for Bird Range Maps of North America:
"Data provided by NatureServe in collaboration with Robert Ridgely, James Zook, The Nature Conservancy - Migratory Bird Program, Conservation International - CABS, World Wildlife Fund - US, and Environment Canada - WILDSPACE."

Citation for Mammal Range Maps of North America:
Patterson, B.D., G. Ceballos, W. Sechrest, M.F. Tognelli, T. Brooks, L. Luna, P. Ortega, I. Salazar, and B.E. Young. 2003. Digital Distribution Maps of the Mammals of the Western Hemisphere, version 1.0. NatureServe, Arlington, Virginia, USA.

Acknowledgement Statement for Mammal Range Maps of North America:
"Data provided by NatureServe in collaboration with Bruce Patterson, Wes Sechrest, Marcelo Tognelli, Gerardo Ceballos, The Nature Conservancy-Migratory Bird Program, Conservation International-CABS, World Wildlife Fund-US, and Environment Canada-WILDSPACE."

Citation for Amphibian Range Maps of the Western Hemisphere:
IUCN, Conservation International, and NatureServe. 2004. Global Amphibian Assessment. IUCN, Conservation International, and NatureServe, Washington, DC and Arlington, Virginia, USA.

Acknowledgement Statement for Amphibian Range Maps of the Western Hemisphere:
"Data developed as part of the Global Amphibian Assessment and provided by IUCN-World Conservation Union, Conservation International and NatureServe."

NOTE: Full metadata for the Bird Range Maps of North America is available at:
http://www.natureserve.org/library/birdDistributionmapsmetadatav1.pdf.

Full metadata for the Mammal Range Maps of North America is available at:
http://www.natureserve.org/library/mammalsDistributionmetadatav1.pdf.

Restrictions on Use: Permission to use, copy and distribute documents delivered from this server is hereby granted under the following conditions:
  1. The above copyright notice must appear in all copies;
  2. Any use of the documents available from this server must be for informational purposes only and in no instance for commercial purposes;
  3. Some data may be downloaded to files and altered in format for analytical purposes, however the data should still be referenced using the citation above;
  4. No graphics available from this server can be used, copied or distributed separate from the accompanying text. Any rights not expressly granted herein are reserved by NatureServe. Nothing contained herein shall be construed as conferring by implication, estoppel, or otherwise any license or right under any trademark of NatureServe. No trademark owned by NatureServe may be used in advertising or promotion pertaining to the distribution of documents delivered from this server without specific advance permission from NatureServe. Except as expressly provided above, nothing contained herein shall be construed as conferring any license or right under any NatureServe copyright.
Information Warranty Disclaimer: All documents and related graphics provided by this server and any other documents which are referenced by or linked to this server are provided "as is" without warranty as to the currentness, completeness, or accuracy of any specific data. NatureServe hereby disclaims all warranties and conditions with regard to any documents provided by this server or any other documents which are referenced by or linked to this server, including but not limited to all implied warranties and conditions of merchantibility, fitness for a particular purpose, and non-infringement. NatureServe makes no representations about the suitability of the information delivered from this server or any other documents that are referenced to or linked to this server. In no event shall NatureServe be liable for any special, indirect, incidental, consequential damages, or for damages of any kind arising out of or in connection with the use or performance of information contained in any documents provided by this server or in any other documents which are referenced by or linked to this server, under any theory of liability used. NatureServe may update or make changes to the documents provided by this server at any time without notice; however, NatureServe makes no commitment to update the information contained herein. Since the data in the central databases are continually being updated, it is advisable to refresh data retrieved at least once a year after its receipt. The data provided is for planning, assessment, and informational purposes. Site specific projects or activities should be reviewed for potential environmental impacts with appropriate regulatory agencies. If ground-disturbing activities are proposed on a site, the appropriate state natural heritage program(s) or conservation data center can be contacted for a site-specific review of the project area (see Visit Local Programs).

Feedback Request: NatureServe encourages users to let us know of any errors or significant omissions that you find in the data through (see Contact Us). Your comments will be very valuable in improving the overall quality of our databases for the benefit of all users.