Aythya collaris - (Donovan, 1809)
Ring-necked Duck
Other English Common Names: ring-necked duck
Taxonomic Status: Accepted
Related ITIS Name(s): Aythya collaris (Donovan, 1809) (TSN 175128)
French Common Names: fuligule à collier
Spanish Common Names: Pato Pico Anillado
Unique Identifier: ELEMENT_GLOBAL.2.100619
Element Code: ABNJB11040
Informal Taxonomy: Animals, Vertebrates - Birds - Waterfowl
Image 11138

© Jeff Nadler

 
Kingdom Phylum Class Order Family Genus
Animalia Craniata Aves Anseriformes Anatidae Aythya
Genus Size: C - Small genus (6-20 species)
Check this box to expand all report sections:
Concept Reference
Help
Concept Reference: American Ornithologists' Union (AOU). 1998. Check-list of North American birds. Seventh edition. American Ornithologists' Union, Washington, D.C. [as modified by subsequent supplements and corrections published in The Auk]. Also available online: http://www.aou.org/.
Concept Reference Code: B98AOU01NAUS
Name Used in Concept Reference: Aythya collaris
Conservation Status
Help

NatureServe Status

Global Status: G5
Global Status Last Reviewed: 06Apr2016
Global Status Last Changed: 21Nov1996
Ranking Methodology Used: Ranked by inspection
Rounded Global Status: G5 - Secure
Nation: United States
National Status: N5B,N5N (19Mar1997)
Nation: Canada
National Status: N5B,N5N,N5M (26Jan2018)

U.S. & Canada State/Province Status
Due to latency between updates made in state, provincial or other NatureServe Network databases and when they appear on NatureServe Explorer, for state or provincial information you may wish to contact the data steward in your jurisdiction to obtain the most current data. Please refer to our Distribution Data Sources to find contact information for your jurisdiction.
United States Alabama (S5N), Alaska (S2N,S3B), Arizona (S5), Arkansas (S5N), California (SNRB,SNRN), Colorado (S4B), Connecticut (SNA), Delaware (S4N), District of Columbia (S3N), Florida (SNRN), Georgia (S4), Idaho (S4B,S4N), Illinois (SNA), Indiana (SHB), Iowa (S4N), Kansas (S3N), Kentucky (S4N), Louisiana (S5N), Maine (S5B), Maryland (S2N), Massachusetts (SXB,S5N), Michigan (S4), Minnesota (SNRB,SNRM), Mississippi (S5N), Missouri (SNRN,SNRM), Montana (S5B), Navajo Nation (S4N), Nebraska (SU), Nevada (S2B,S4N), New Hampshire (S3B), New Jersey (SNA), New Mexico (S1B,S5N), New York (S3), North Carolina (S5N), North Dakota (SNRB), Ohio (SNRN), Oklahoma (S4N), Oregon (S3), Pennsylvania (S3N), Rhode Island (SNA), South Carolina (SNRN), South Dakota (S4B), Tennessee (S5N), Texas (S4N), Utah (S4S5N), Vermont (S1B), Virginia (SNRN), Washington (S3N,S4B), West Virginia (S3N), Wisconsin (S4B), Wyoming (S4B)
Canada Alberta (S5B), British Columbia (S5B,S5N), Labrador (S5B,S5M), Manitoba (S5B), New Brunswick (S5B,S5M), Newfoundland Island (S5B,S5M), Northwest Territories (S4B), Nova Scotia (S5B), Ontario (S5), Prince Edward Island (S5B), Quebec (S5), Saskatchewan (S5B,S5M), Yukon Territory (S4B)

Other Statuses

IUCN Red List Category: LC - Least concern

NatureServe Global Conservation Status Factors

Range Extent: >2,500,000 square km (greater than 1,000,000 square miles)
Range Extent Comments: BREEDS: southeastern and east-central Alaska, central British Columbia eastward through northern Saskatchewan to Newfoundland, south to northeastern California, southeastern Arizona, southern Colorado, Iowa, Illinois, Pennsylvania (formerly), northern New York, Massachusetts. WINTERS: southeastern Alaska, southwestern U.S., southern Illinois, and Massachusetts south through Mexico to Panama, Grenada, West Indies; rarely Hawaii. (AOU 1983). In the U.S., the highest winter densities occur in eastern New Mexico (Bitter Lake refuge), the Mississippi River in Mississippi, Lake Isom and Reelfoot refuges (Missouri-Tennessee), the Florida panhandle (St. Marks refuge), eastern Texas panhandle, and southern San Joaquin Valley in California (Root 1988).

Short-term Trend Comments: Breeding population index was stable in the 1980s, slightly below USFWS management objective (Di Silvestro 1986). Populations on wintering areas may be declining.

Other NatureServe Conservation Status Information

Distribution
Help
Global Range: (>2,500,000 square km (greater than 1,000,000 square miles)) BREEDS: southeastern and east-central Alaska, central British Columbia eastward through northern Saskatchewan to Newfoundland, south to northeastern California, southeastern Arizona, southern Colorado, Iowa, Illinois, Pennsylvania (formerly), northern New York, Massachusetts. WINTERS: southeastern Alaska, southwestern U.S., southern Illinois, and Massachusetts south through Mexico to Panama, Grenada, West Indies; rarely Hawaii. (AOU 1983). In the U.S., the highest winter densities occur in eastern New Mexico (Bitter Lake refuge), the Mississippi River in Mississippi, Lake Isom and Reelfoot refuges (Missouri-Tennessee), the Florida panhandle (St. Marks refuge), eastern Texas panhandle, and southern San Joaquin Valley in California (Root 1988).

U.S. States and Canadian Provinces

Due to latency between updates made in state, provincial or other NatureServe Network databases and when they appear on NatureServe Explorer, for state or provincial information you may wish to contact the data steward in your jurisdiction to obtain the most current data. Please refer to our Distribution Data Sources to find contact information for your jurisdiction.
Color legend for Distribution Map
NOTE: The maps for birds represent the breeding status by state and province. In some jurisdictions, the subnational statuses for common species have not been assessed and the status is shown as not-assessed (SNR). In some jurisdictions, the subnational status refers to the status as a non-breeder; these errors will be corrected in future versions of these maps. A species is not shown in a jurisdiction if it is not known to breed in the jurisdiction or if it occurs only accidentally or casually in the jurisdiction. Thus, the species may occur in a jurisdiction as a seasonal non-breeding resident or as a migratory transient but this will not be indicated on these maps. See other maps on this web site that depict the Western Hemisphere ranges of these species at all seasons of the year.
Endemism: occurs (regularly, as a native taxon) in multiple nations

U.S. & Canada State/Province Distribution
United States AK, AL, AR, AZ, CA, CO, CT, DC, DE, FL, GA, IA, ID, IL, IN, KS, KY, LA, MAextirpated, MD, ME, MI, MN, MO, MS, MT, NC, ND, NE, NH, NJ, NM, NN, NV, NY, OH, OK, OR, PA, RI, SC, SD, TN, TX, UT, VA, VT, WA, WI, WV, WY
Canada AB, BC, LB, MB, NB, NF, NS, NT, ON, PE, QC, SK, YT

Range Map
Note: Range depicted for New World only. The scale of the maps may cause narrow coastal ranges or ranges on small islands not to appear. Not all vagrant or small disjunct occurrences are depicted. For migratory birds, some individuals occur outside of the passage migrant range depicted. For information on how to obtain shapefiles of species ranges see our Species Mapping pages at www.natureserve.org/conservation-tools/data-maps-tools.

Range Map Compilers: NatureServe, 2002; WILDSPACETM 2002


U.S. Distribution by County Help
State County Name (FIPS Code)
ID Ada (16001), Bingham (16011), Blaine (16013), Bonner (16017), Boundary (16021), Camas (16025), Canyon (16027), Cassia (16031), Custer (16037), Fremont (16043), Gooding (16047), Jefferson (16051), Kootenai (16055), Nez Perce (16069), Valley (16085)
IN Noble (18113)*, Tippecanoe (18157)*
NH Coos (33007), Grafton (33009), Merrimack (33013)*
NM Chaves (35005)
OR Clackamas (41005), Deschutes (41017), Klamath (41035), Malheur (41045), Union (41061)
WY Albany (56001), Big Horn (56003), Carbon (56007), Converse (56009)*, Fremont (56013), Johnson (56019), Natrona (56025), Park (56029), Sublette (56035), Teton (56039), Uinta (56041), Washakie (56043)
* Extirpated/possibly extirpated
U.S. Distribution by Watershed Help
Watershed Region Help Watershed Name (Watershed Code)
01 Upper Androscoggin (01040001)+, Merrimack (01070006)+*, Upper Connecticut (01080101)+, Waits (01080103)+, Black-Ottauquechee (01080106)+
04 St. Joseph (04050001)+*
05 Middle Wabash-Little Vermilion (05120108)+*
10 Madison (10020007)+, Yellowstone Headwaters (10070001)+, Clarks Fork Yellowstone (10070006)+, Upper Wind (10080001)+, Little Wind (10080002)+, Popo Agie (10080003)+, Nowood (10080008)+, Dry (10080011)+, North Fork Shoshone (10080012)+, South Fork Shoshone (10080013)+, Shoshone (10080014)+, South Fork Powder (10090203)+*, Salt (10090204)+*, Crazy Woman (10090205)+, Upper North Platte (10180002)+, Medicine Bow (10180004)+, Sweetwater (10180006)+*, Middle North Platte-Casper (10180007)+, Upper Laramie (10180010)+
13 Upper Pecos-Long Arroyo (13060007)+
14 Upper Green (14040101)+, New Fork (14040102)+*, Muddy (14040108)+
16 Upper Bear (16010101)+
17 Lower Kootenai (17010104)+, Pend Oreille Lake (17010214)+, Coeur D'alene Lake (17010303)+, Upper Spokane (17010305)+, Snake headwaters (17040101)+, Gros Ventre (17040102)+, Greys-Hobock (17040103)+, Idaho Falls (17040201)+, Upper Henrys (17040202)+, Lower Henrys (17040203)+, American Falls (17040206)+, Lake Walcott (17040209)+, Upper Snake-Rock (17040212)+, Beaver-Camas (17040214)+, Camas (17040220)+, Little Wood (17040221)+, Jordan (17050108)+, Lower Boise (17050114)+, Middle Snake-Payette (17050115)+, Lower Snake-Asotin (17060103)+, Upper Grande Ronde (17060104)+, Upper Salmon (17060201)+, South Fork Salmon (17060208)+, Clearwater (17060306)+, Upper Deschutes (17070301)+, Lower Columbia-Sandy (17080001)+, Clackamas (17090011)+
+ Natural heritage record(s) exist for this watershed
* Extirpated/possibly extirpated
Ecology & Life History
Help
Reproduction Comments: Clutch size is 6-14 (usually 8-10). Incubation, by female, lasts 25-29 days (Terres 1980). Young are tended by female, can fly about 49 days after hatching.
Ecology Comments: Usually widely dispersed in winter, but concentrations of several thousand not uncommon (Terres 1980). Usually in flocks (Stiles and Skutch 1989). In Maine, daily survival rate of duckling was reduced in low-pH wetlands (Mcauley and Longcore, 1988, J. Wildl. Manage. 52:169-176).
Non-Migrant: N
Locally Migrant: N
Long Distance Migrant: Y
Mobility and Migration Comments: Migrates northward in March-April, southward usually mid-September to late November (Terres 1980). Arrives in Costa Rica in late October or November, departs January-March, depending on water levels.
Estuarine Habitat(s): Bay/sound, Herbaceous wetland, River mouth/tidal river
Riverine Habitat(s): BIG RIVER, MEDIUM RIVER
Lacustrine Habitat(s): Deep water, Shallow water
Palustrine Habitat(s): Bog/fen, FORESTED WETLAND, HERBACEOUS WETLAND, Riparian
Habitat Comments: Marshes, lakes, rivers, swamps, especially in wooded areas. Winters primarily on freshwater and brackish situations of larger lakes, rivers, and estuaries (AOU 1983); prefers deep open water (Stiles and Skutch 1989). Sleeps by day near emergent vegetation by lakeshores (Madge and Burn 1988). Birds close to the coast may spend their nights out at sea but come in at dawn to feed in fresh water (Root 1988). In Minnesota, ducklings spent most of time in open water, used islands of decayed vegetation for resting (Wilson Bull. 104:472-484). Nests at margins of small ponds, sloughs, bogs, and marshes.
Adult Food Habits: Herbivore, Invertivore
Immature Food Habits: Herbivore, Invertivore
Food Comments: Plant material important: tubers, leaves, rootstocks, and seeds of aquatic plants (pondweeds, algae, sedges, grasses, smartweeds, etc.). Also eats aquatic invertebrates, espec. in summer. Downy young: insects, snails, sponges, etc.; also seeds and other plant material.
Adult Phenology: Crepuscular, Diurnal, Nocturnal
Immature Phenology: Crepuscular, Diurnal, Nocturnal
Phenology Comments: Most active early morning and evening (Madge and Burn 1988).
Length: 43 centimeters
Weight: 730 grams
Economic Attributes Not yet assessed
Help
Management Summary Not yet assessed
Help
Population/Occurrence Delineation
Help
Group Name: Diving Ducks and Sea Ducks

Use Class: Breeding
Minimum Criteria for an Occurrence: Evidence of historical breeding , or current and likely recurring breeding, at a given location, minimally a reliable observation of one or more breeding pairs in appropriate habitat. Be cautious about creating EOs for observations that may represent single breeding events outside the normal breeding distribution.
Separation Barriers: None.
Separation Distance for Unsuitable Habitat: 10 km
Separation Distance for Suitable Habitat: 10 km
Separation Justification: Little information on breeding home ranges; separation distance somewhat arbitrary. Territories not defended in eiders, but goldeneyes defend small (0.18 to 1.45 hectares) territories (Eadie et al. 2000). Philopatry to breeding area strong in Common Eider (Reed 1975, Wakeley and Mendall 1976, Swennen 1990), and Spectacled Eider (Grand and Flint 1997).
Date: 29May2001
Author: Cannings, S.
Notes: Contains all members of the tribes Aythini, Mergini and Oxyurini.

Use Class: Migratory stopover
Subtype(s): Staging area, Foraging area, Roosting area
Minimum Criteria for an Occurrence: Evidence of recurring presence of migrating or staging flocks (including historical); and potential recurring presence at a given location, minimally a reliable observation of 25 birds/square kilometer in appropriate habitat. Occurrences should be locations where the species is resident for some time during the appropriate season; it is preferable to have observations documenting presence over at least 7 days annually. Be cautious about creating EOs for observations that may represent single events.
Separation Distance for Unsuitable Habitat: 10 km
Separation Distance for Suitable Habitat: 10 km
Separation Justification: Separation distance somewhat arbitrary; set at 10 kilometers to define occurrences of managable size for conservation purposes. Occurrences defined primarily on the basis of areas supporting concentrations of foraging birds, rather than on the basis of distinct populations.

Use Class: Nonbreeding
Subtype(s): Molting area, Migration staging area, Wintering area, Non-breeding feeding concentration area, Roost
Minimum Criteria for an Occurrence: Evidence of recurring presence of molting, staging, or wintering flocks (including historical); and potential recurring presence at a given location, minimally a reliable observation of 25 birds/square kilometer in appropriate habitat. For wintering occurrences, it would be preferable to have observations documenting presence over at least 20 days annually. Be cautious about creating EOs for observations that may represent single events.
Mapping Guidance: Map roosting and feeding areas with separate polygons in same EO.
Separation Barriers: None.
Separation Distance for Unsuitable Habitat: 10 km
Separation Distance for Suitable Habitat: 10 km
Separation Justification: Fidelity to molting sites (one or two lakes) high in Barrow's Goldeneye (van de Wetering 1997); fidelity to wintering sites probably high in Barrow's Goldeneye (Savard 1985). Separation distance somewhat arbitrary, set at 10 kilometers to define occurrences of managable size for conservation purposes. Occurrences defined primarily on the basis of areas supporting concentrations of foraging birds, rather than on the basis of distinct populations.
Date: 21Mar2001
Author: Cannings, S.
Notes: Contains all members of the tribes Aythini, Mergini and Oxyurini.
Population/Occurrence Viability
Help
U.S. Invasive Species Impact Rank (I-Rank) Not yet assessed
Help
Authors/Contributors
Help
Element Ecology & Life History Edition Date: 01Sep1994
Element Ecology & Life History Author(s): Hammerson, G.

Zoological data developed by NatureServe and its network of natural heritage programs (see Local Programs) and other contributors and cooperators (see Sources).

References
Help
  • Alabama Ornithological Society. 2006. Field checklist of Alabama birds. Alabama Ornithological Society, Dauphin Island, Alabama. [Available online at http://www.aosbirds.org/documents/AOSChecklist_april2006.pdf ]

  • Allen, C. R., S. Demarais, and R. S. Lutz. 1994. Red imported fire ant impact on wildlife: an overview. The Texas Journal of Science 46(1):51-59.

  • American Ornithologists Union (AOU). 1998. Check-list of North American Birds. 7th edition. American Ornithologists Union, Washington, D.C. 829 pages.

  • American Ornithologists' Union (AOU). 1983. Check-list of North American Birds, 6th edition. Allen Press, Inc., Lawrence, Kansas. 877 pp.

  • American Ornithologists' Union (AOU). 1998. Check-list of North American birds. Seventh edition. American Ornithologists' Union, Washington, D.C. [as modified by subsequent supplements and corrections published in The Auk]. Also available online: http://www.aou.org/.

  • Andrews, R. R. and R. R. Righter. 1992. Colorado Birds. Denver Museum of Natural History, Denver. 442 pp.

  • Aquin, P. 1999. Évaluation de la situation des groupes taxonomiques des oiseaux du Québec. Ministère de l'Environnement et de la Faune. 13 pages.

  • B83COM01NAUS - Added from 2005 data exchange with Alberta, Canada.

  • Bailey, A. M. and R. J. Niedrach. 1965. Birds of Colorado. Denver Museum of Natural History. 2 vols. 895 pp.

  • Barbour, R.W. et al. 1973. Kentucky Birds.

  • Bellrose, F.C. 1976. Ducks, geese and swans of North America. Stackpole Books, Harrisburg, PA.

  • BirdLife International. 2004b. Threatened birds of the world 2004. CD ROM. BirdLife International, Cambridge, UK.

  • Bull, John. 1974. Birds of New York State. Doubleday, Garden City, New York. 655 pp.

  • Canadian Wildlife Service. 1995. Last Mountain Lake and Stalwart National Wildlife Areas: Bird Checklist - Fourth Edition. Environment Canada. Ottawa, ON.

  • Canadian Wildlife Service. 1996. Population status and trends in waterfowl in Canada. Bird Trends (Canadian Wildlife Service) 5: 1-7.

  • DICKINSON, MARY B., ED. 1999. FIELD GUIDE TO THE BIRDS OF NORTH AMERICA, 3RD ED. NATIONAL GEOGRAPHIC SOCIETY, WASHINGTON, D.C. 480 PP.

  • Desrosiers A., F. Caron et R. Ouellet. 1995. Liste de la faune vertébrée du Québec. Les publications du Québec. 122

  • Di Silvestro, R. L., editor. 1986. Audubon wildlife report1986. National Audubon Society, New York. 1094 pp. [available from Academic Press, San Diego, CA]

  • Drennan, Susan R. 1986. 86th Christmas bird count. American Birds 40(4):575-1117.

  • Dunn, E. H., C. M. Downes, and B. T. Collins. 2000. The Canadian Breeding Bird Survey, 1967-1998. Canadian Wildlife Service Progress Notes No. 216. 40 pp.

  • Eadie, J. M., L.-P. L. Savard, and M. L. Mallory. 2000 Barrow's Goldeneye (BUCEPHALA ISLANDICA). No. 548 IN A. Poole and F. Gill, editors, The birds of North America. The Birds of North America, Inc., Philadelphia, PA. 32pp.

  • Erskine, A. J. 1992. Atlas of breeding birds of the Maritime Provinces. Nimbus Publishing and the Nova Scotia Museum, Halifax, Nova Scotia.

  • GEHLBACH, FREDERICK R. 1991. THE EAST-WEST TRANSITION ZONE OF TERRESTRIAL VERTEBRATES IN CENTRAL TEXAS: A BIOGEOGRAPHICAL ANALYSIS. TEXAS J. SCI. 43(4):415-427.

  • Godfrey, W. E. 1986. The birds of Canada. Revised edition. National Museum of Natural Sciences, Ottawa. 596 pp. + plates.

  • Grand, J.B., and P.L. Flint. 1997. Productivity of nesting Spectacled Eiders on the lower Kashunuk River, Alaska. Condor 100:926-932.

  • Harrison, C. 1978. A Field Guide to the Nests, Eggs and Nestlings of North American Birds. Collins, Cleveland, Ohio.

  • Hohman, William J. and Robert T. Eberhardt. 1998. Ring-Necked Duck; The Birds of North America. Vol. 9, No. 329. American Orinithologists' Union. The Academy of Natural Sciences of Philadelphia.

  • Howell, S. N. G., and S. Webb. 1995. A guide to the birds of Mexico and northern Central America. Oxford University Press, Oxford, UK.

  • Imhof, T. A. 1976. Alabama birds. Second edition. University of Alabama Press, Tuscaloosa. 445 pages.

  • Lagacé M., L. Blais et D. Banville. 1983. Liste de la faune vertébrée du Québec. Première édition. Ministère du Loisir, de la Chasse et de la Pêche. 100

  • Leberman, R.C. 1987. A FIELD LIST OF THE BIRDS OF WESTERN PENNSYLVANIA AND ADJACENT REGIONS. UNPUBLISHED.

  • Madge, S., and H. Burn. 1988. Waterfowl: An Identification Guide to the Ducks, Geese and Swans of the World. Houghton Mifflin Co., Boston, Massachusetts. 298 pp.

  • McAtee W.L. 1959. Folk - names of candian birds. National Museum of Canada. Folk - names of candian birds. National Museum of Canada. 74 pages.

  • McAuley, Daniel G. 1986. Ring-necked duck productivity in relation to wetland acidity: Nest success, duckling diet, and survival. M.S. Thesis, University of Maine at Orono. 81 pp.

  • Mendall, H. L. 1958. The ring-necked duck in the Northeast. Univ. Maine. Bull. 60(16). 320 pp.

  • Mills, Charles E. 1991. The Birds of a Southern Indiana Coal Mine Reclamation Project. 69 Ind. Aud. Q. 65-79.

  • Mirarchi, R.E., editor. 2004. Alabama Wildlife. Volume 1. A checklist of vertebrates and selected invertebrates: aquatic mollusks, fishes, amphibians, reptiles, birds, and mammals. The University of Alabama Press, Tuscaloosa, Alabama. 209 pages.

  • New York State Breeding Bird Atlas. 1985. Final breeding bird distribution maps, 1980-1985. New York State Department of Environmental Conservation, Wildlife Resources Center. Delmar, NY.

  • New York State Department of Environmental Conservation. Checklist of the amphibians, reptiles, birds, and mammals of New York State, including their protective status. Nongame Unit, Wildlife Resources Center, Delmar, NY.

  • Nicholson, C.P. 1997. Atlas of the breeding birds of Tennessee. The University of Tennessee Press. 426 pp.

  • North American Waterfowl Management Plan. 1998. Expanding the vision 1998 update. Canadian Wildlife Service. 32 pp.

  • Ouellet H., M. Gosselin et J.P. Artigau. 1990. Nomenclature française des oiseaux d'Amérique du Nord. Secrétariat d'État du Canada. 457 p.

  • Parker III, T. A., D. F. Stotz, and J. W. Fitzpatrick. 1996. Ecological and distributional databases for neotropical birds. The University of Chicago Press, Chicago.

  • Parks Canada. 2000. Vertebrate Species Database. Ecosystems Branch, 25 Eddy St., Hull, PQ, K1A 0M5.

  • Pennsylvania Breeding Bird Atlas Project. 1984-1987. UNPUBLISHED

  • Peterson, R. T. 1980. A field guide to the birds of eastern and central North America. Fourth Edition. Houghton Mifflin Co., Boston, MA. 384 pages.

  • Peterson, R.T. 1980b. A field guide to the birds of eastern and central North America. Houghton Mifflin Company, Boston.

  • Peterson, R.T. 1990b. A field guide to western birds. Houghton Mifflin Company, Boston.

  • Raffaele, H. A. 1983a. A guide to the birds of Puerto Rico and the Virgin Islands. Fondo Educativo Interamericano, San Juan, Puerto Rico. 255 pp.

  • Raffaele, H., J. Wiley, O. Garrido, A. Keith, and J. Raffaele. 1998. A guide to the birds of the West Indies. Princeton University Press, Princeton, NJ. 511 pp.

  • Rappole, J.H., Morton, E.S., Lovejoy, T.E. and Ruos, J.L. 1983. Nearctic avian migrants in the Neotropics. U.S. Department of the Interior, Fish and Wildlife Service and World Wildlife Fund, Washington D.C.

  • Reed, A. 1975. Migration, homing, and mortality of breeding female eiders SOMATERIA MOLLISSIMA DRESSERI of the St. Lawrence estuary, Quebec. Ornis Scand. 6:41-47.

  • Ridgely, R. S. 2002. Distribution maps of South American birds. Unpublished.

  • Ridgely, R. S. and J. A. Gwynne, Jr. 1989. A Guide to the Birds of Panama. 2nd edition. Princeton University Press, Princeton, USA.

  • Root, T. 1988. Atlas of wintering North American birds: An analysis of Christmas Bird Count data. University of Chicago Press. 336 pp.

  • See SERO listing

  • Severinghaus, C.W. and D. Benson. 1947. ring-necked duck broods in New York State. Auk 64:626-627.

  • Sibley, D. A. 2000a. The Sibley guide to birds. Alfred A. Knopf, New York.

  • Sinclair, P.H., W.A. Nixon, C.D. Eckert and N.L. Hughes. 2003. Birds of the Yukon Territory. UBC Press, Vancouver, BC. 595pp.

  • Stiles, F. G. and A. F. Skutch. 1989. A guide to the birds of Costa Rica. Cornell University Press, Ithaca, New York, USA. 511 pp.

  • Swennen, C. 1990. Dispersal and migratory movements of eiders SOMATERIA MOLLISSIMA breeding in the Netherlands. Ornis Scand. 21:17-27.

  • THOMPSON,M.C., AND C. ELY.1989. BIRDS IN KANSAS VOLUME ONE.

  • Terres, J. K. 1980. The Audubon Society encyclopedia of North American birds. Alfred A. Knopf, New York.

  • Wakeley, J. S., and H. L. Mendall. 1976. Migrational homing and survival of adult female eiders in Maine. Journal of Wildlife Management 40:15-21.

  • Wilkins, K.A., M.C. Otto and G.W. Smith. 2000. Trends in duck breeding populations, 1955-2000. Administrative Report. Office of Migratory Bird Management. U.S. Fish and Wildlife Service. 19 pp.

  • Wood, MERRILL. 1979. BIRDS OF PENNSYLVANIA. PENNSYLVANIA STATE UNIV., UNIVERSITY PARK. 133 PP.

  • Zook, J. L. 2002. Distribution maps of the birds of Nicaragua, Costa Rica, and Panama. Unpublished.

  • eBird. 2016. eBird: An online database of bird distribution and abundance [web application]. eBird, Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Available: http://www.ebird.org. Accessed in 2016.

  • van de Wetering, D. 1997. Moult characteristics and habitat selection of post-breeding male Barrow's Goldeneye (BUCEPHALA ISLANDICA) in northern Yukon. Technical Report Series No. 296, Canadian Wildlife Service, Quebec Region.

Use Guidelines & Citation

Use Guidelines and Citation

The Small Print: Trademark, Copyright, Citation Guidelines, Restrictions on Use, and Information Disclaimer.

Note: All species and ecological community data presented in NatureServe Explorer at http://explorer.natureserve.org were updated to be current with NatureServe's central databases as of March 2018.
Note: This report was printed on

Trademark Notice: "NatureServe", NatureServe Explorer, The NatureServe logo, and all other names of NatureServe programs referenced herein are trademarks of NatureServe. Any other product or company names mentioned herein are the trademarks of their respective owners.

Copyright Notice: Copyright © 2018 NatureServe, 4600 N. Fairfax Dr., 7th Floor, Arlington Virginia 22203, U.S.A. All Rights Reserved. Each document delivered from this server or web site may contain other proprietary notices and copyright information relating to that document. The following citation should be used in any published materials which reference the web site.

Citation for data on website including State Distribution, Watershed, and Reptile Range maps:
NatureServe. 2018. NatureServe Explorer: An online encyclopedia of life [web application]. Version 7.1. NatureServe, Arlington, Virginia. Available http://explorer.natureserve.org. (Accessed:

Citation for Bird Range Maps of North America:
Ridgely, R.S., T.F. Allnutt, T. Brooks, D.K. McNicol, D.W. Mehlman, B.E. Young, and J.R. Zook. 2003. Digital Distribution Maps of the Birds of the Western Hemisphere, version 1.0. NatureServe, Arlington, Virginia, USA.

Acknowledgement Statement for Bird Range Maps of North America:
"Data provided by NatureServe in collaboration with Robert Ridgely, James Zook, The Nature Conservancy - Migratory Bird Program, Conservation International - CABS, World Wildlife Fund - US, and Environment Canada - WILDSPACE."

Citation for Mammal Range Maps of North America:
Patterson, B.D., G. Ceballos, W. Sechrest, M.F. Tognelli, T. Brooks, L. Luna, P. Ortega, I. Salazar, and B.E. Young. 2003. Digital Distribution Maps of the Mammals of the Western Hemisphere, version 1.0. NatureServe, Arlington, Virginia, USA.

Acknowledgement Statement for Mammal Range Maps of North America:
"Data provided by NatureServe in collaboration with Bruce Patterson, Wes Sechrest, Marcelo Tognelli, Gerardo Ceballos, The Nature Conservancy-Migratory Bird Program, Conservation International-CABS, World Wildlife Fund-US, and Environment Canada-WILDSPACE."

Citation for Amphibian Range Maps of the Western Hemisphere:
IUCN, Conservation International, and NatureServe. 2004. Global Amphibian Assessment. IUCN, Conservation International, and NatureServe, Washington, DC and Arlington, Virginia, USA.

Acknowledgement Statement for Amphibian Range Maps of the Western Hemisphere:
"Data developed as part of the Global Amphibian Assessment and provided by IUCN-World Conservation Union, Conservation International and NatureServe."

NOTE: Full metadata for the Bird Range Maps of North America is available at:
http://www.natureserve.org/library/birdDistributionmapsmetadatav1.pdf.

Full metadata for the Mammal Range Maps of North America is available at:
http://www.natureserve.org/library/mammalsDistributionmetadatav1.pdf.

Restrictions on Use: Permission to use, copy and distribute documents delivered from this server is hereby granted under the following conditions:
  1. The above copyright notice must appear in all copies;
  2. Any use of the documents available from this server must be for informational purposes only and in no instance for commercial purposes;
  3. Some data may be downloaded to files and altered in format for analytical purposes, however the data should still be referenced using the citation above;
  4. No graphics available from this server can be used, copied or distributed separate from the accompanying text. Any rights not expressly granted herein are reserved by NatureServe. Nothing contained herein shall be construed as conferring by implication, estoppel, or otherwise any license or right under any trademark of NatureServe. No trademark owned by NatureServe may be used in advertising or promotion pertaining to the distribution of documents delivered from this server without specific advance permission from NatureServe. Except as expressly provided above, nothing contained herein shall be construed as conferring any license or right under any NatureServe copyright.
Information Warranty Disclaimer: All documents and related graphics provided by this server and any other documents which are referenced by or linked to this server are provided "as is" without warranty as to the currentness, completeness, or accuracy of any specific data. NatureServe hereby disclaims all warranties and conditions with regard to any documents provided by this server or any other documents which are referenced by or linked to this server, including but not limited to all implied warranties and conditions of merchantibility, fitness for a particular purpose, and non-infringement. NatureServe makes no representations about the suitability of the information delivered from this server or any other documents that are referenced to or linked to this server. In no event shall NatureServe be liable for any special, indirect, incidental, consequential damages, or for damages of any kind arising out of or in connection with the use or performance of information contained in any documents provided by this server or in any other documents which are referenced by or linked to this server, under any theory of liability used. NatureServe may update or make changes to the documents provided by this server at any time without notice; however, NatureServe makes no commitment to update the information contained herein. Since the data in the central databases are continually being updated, it is advisable to refresh data retrieved at least once a year after its receipt. The data provided is for planning, assessment, and informational purposes. Site specific projects or activities should be reviewed for potential environmental impacts with appropriate regulatory agencies. If ground-disturbing activities are proposed on a site, the appropriate state natural heritage program(s) or conservation data center can be contacted for a site-specific review of the project area (see Visit Local Programs).

Feedback Request: NatureServe encourages users to let us know of any errors or significant omissions that you find in the data through (see Contact Us). Your comments will be very valuable in improving the overall quality of our databases for the benefit of all users.